Tortillas

Tortillas

Publicerat:

Majstortillas är Mexikos motsvarighet till rågbröd.

Ingredienser

4portioner

  • 5dl
    majsmjöl (Harina de maiz nixtamelizada)
  • 2msk
    olivolja
  • salt
  • varmt vatten

Så lagar du

  1. Blanda mjölet, olivoljan och en nypa salt i en skål.
  2. Tillsätt varmt vatten och knåda med händerna tills du har en mjuk och jämn degkula. Degen skall inte vara torr eller kladdig.
  3. Forma en liten boll som är lika stor som en golfboll.
  4. Använd en tortillapress, två skärbrädor eller en tung skål, placera degbollen mellan två stadiga bitar plasthinna (t.ex. stark fryspåse, obs inte plastfolie) och pressa platt. Vänd och pressa från andra hållet.
  5. Baka tortillan i torr stekpanna på ena sidan i cirka 30-40 sekunder. Vänd tortillan och baka i cirka 40-45 sekunder tills den bryns.
  6. Tortillan ska bli jämn och fin i kanten. Tillsätt lite vatten i degen om den spricker under stekningen.
  7. Tillsätt sedan 2 matskedar olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Stek tortillan ca 20 sekunder på båda sidor.
  8. Tips! Tortilladegen står sig max 2 dagar i kylen, i tätt försluten plastpåse för att inte torka. Om degen stått i kylen och känns för torr, kan man tillsätta lite vatten innan man bakar.

Dela det här receptet med dina vänner!