Toscakakor

Toscakakor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

12portioner

Mördeg

  • 90g
    florsocker (1 ½ dl)
  • 270g
    vetemjöl (4 ½ dl)
  • 180g
    rumstempererat smör
  • 20 g
    äggula (1 st)

Mazarinfyllning

  • 250g
    mandelmassa
  • 100g
    rumstempererat smör
  • 110g
    ägg (2 st)
  • 60g
    äggula (3 st)

Tosca

  • 30g
    pistagenötter (½ dl)
  • 50g
    cashewnötter (¾ dl)
  • 30g
    paranötter (½ dl)
  • 50g
    flisad sötmandel (¾ dl)
  • 50g
    vispgrädde (½ dl)
  • 50g
    smör
  • 50g
    strösocker (½ dl)
  • 50g
    honung eller glykos (2 msk)

Så lagar du

1. Mördeg: Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg, plasta och låt vila i kylen 20 minuter.

2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock platta och ta ut 12 bottnar med runda formar, 9 cm i diameter och 2 cm höga.

3. Fodra formarna ända över kanterna och skär bort överflödig deg.

4. Mazarinfyllning: Grovriv mandelmassan och blanda den noga med smöret i en bunke. Rör ner ett ägg i taget och fortsätt röra tills smeten är jämn.

5. Fyll mördegsformarna med smeten och grädda mitt i ugnen på 180 grader i 13–15 minuter.

6. Toscatäcke: Höj ugnsvärmen till 200 grader. Grovhacka nötterna och blanda med mandelfliset i en bunke.

7. Blanda grädde, smör, socker och honung/glykos i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, sänk värmen och fortsätt koka tills blandningen börjar få en lätt gyllenbrun färg. Rör om hela tiden.

8. Häll blandningen i bunken med nötter och rör om.

9. Fördela toscasmeten på mazarinkakorna och grädda mitt i ugnen i cirka 10–11 minuter, eller tills toscatäcket har fått en gyllenbrunfärg.

Dela det här receptet med dina vänner!