Toscansk dinkelsoppa

Tillagningstid:

Toscansk dinkelsoppa med kål och grönsaker, serverad i en skål.

Publicerat:

Tillagningstid:

Matiga soppor med bönor, dinkel och kål är tradition i den italienska regionen Toscana. Perfekt för kulna höstkvällar och lika perfekt nästa dag i matlådan.

Ingredienser

4 portioner

Soppa

  • 3 dl
    hela dinkelkorn eller matvete
  • 1 msk
    smör
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 st
    gul lök
  • 2 st
    morötter
  • 2 st
    blekselleristjälkar
  • 2 st
    svartrötter
  • 3 dl
    grönkål eller svartkål (strimlad)
  • 1 msk
    tomatpuré
  • 1 stänk
    vitt vin
  • 50 g
    pinjenötter
  • 1 liter
    vatten
  • ½ tärning(ar)
    grönsaks buljong (gärna lantbuljong)
  • Extra olivolja till servering

Salsicciafräs

  • 2 st
    salsiccia
  • 2 msk
    olivolja

Gremolata

  • 1
    näve finhackad bladpersilja
  • 1 st
    citron (skal)
  • 2 klyfta(or)
    finhackade vitlök
  • 1 dl
    hasselnötter (rostade och grovt hackade)
  • 1 dl
    pecorino (grovt riven)

Så lagar du