Toskansk bondsoppa

Toskansk bondsoppa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rena och goda smaker kommer fram i den här härliga grönsakssoppan med grönkål, bönor och örter. Den smakar allra bäst när den värms upp dagen efter den tillagats.

Ingredienser

4portioner

  • 2dl
    olivolja
  • 4
    morötter
  • 1
    lök
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • ½
    rotselleri
  • efter smak
    purjolök
  • 200g
    vitkål eller spetskål
  • 200g
    grönkål
  • färska örter
  • cannellinibönor
  • 1liter
    vatten eller grönsaksbuljong
  • pecorinoost, nyriven

Så lagar du

1. Använder du torkade bönor, lägg dem i blöt över natten och koka dem möra. Det går också bra att använda en förpackning färdigkokta bönor, ca 400 g.

2. Värm olivoljan i en stor gryta. Skala och hacka vitlöken och fräs i oljan tillsammans med skalad och skivad lök, hackade skalade morötter och skalad och hackad rotselleri. Det ska inte få färg, bara bli mjukt.

3. Tillsätt kålen i bitar och häll över vatten eller grönsaksbuljong så det täcker. Tillsätt färska örter, till exempel timjan, bladpersilja och rosmarin och låt soppan koka ihop. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

4. Justera mängden av kål och grönsaksbuljong efter smak och tillsätt bönorna. Låt småkoka till mört. Lägg i purjolöken alldeles i slutet.

5. Servera med gott bröd och några droppar olivolja. Riv över pecorino.

Dela det här receptet med dina vänner!