Toumsås

Toumsås.

Publicerat:

Tillagningstid:

En fluffig vitlökskräm gjord på äggvitor. En traditionell libanesisk vitlökssås som är ett givet tillbehör till grillat, speciellt till kyckling. Den är enkel att göra men kräver tålamod och att man häller i oljan långsamt.

Ingredienser

4portioner

  • 2
    äggvitor
  • 1-3
    vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
  • ca 2-3dl
    rapsolja
  • ½tsk
    salt
  • 1-2tsk
    citronsaft eller 1 krm citronsyra

Så lagar du

1. Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar.

2. Lägg vitlöken i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna.

3. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 minuter. Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig.

4. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Såsen håller sig i kylen upp till 3-4 dagar. Servera gärna med grillat!

Tips

Kalla ägg gör det lättare att separera vita och gula.

Dela det här receptet med dina vänner!