Traditionell havregröt på havrekross

Traditionell havregröt på havrekross

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Världsmästaren i grötkokning, Per Carlsson, bjuder på sin VM-vinnande gröt i traditionella klassen 2018! Gröten blir krämigare än vanlig havregrynsgröt gjord på valsade och mer behandlade havregryn. Det blir också mer tuggmotstånd eftersom havrekrossen innehåller havrens kärna och skal.

Ingredienser

2portioner

  • 1dl
    ekologisk havrekross
  • 4 ½dl
    vatten
  • 1krm
    salt

Valbara tillbehör

  • honung och färsk frukt
  • rårörda lingon, kanel och ev en klick turkisk yoghurt

Så lagar du

1. Blötlägg havrekross i vatten i en kastrull i ca 10–12 timmar (kan stå i rumstemperatur över natten).

2. Koka upp havrekrossen i samma vatten, när det kokar sänk temperaturen och låt havrekrossen småkoka i 25 minuter. Då ska gröten ha fått en krämig och bra konsistens. Rör om kärleksfullt och ganska ofta.

3. När du är nöjd med konsistensen smakstätter du gröten med salt. Är gröten inte tillräckligt krämig tillsätter du mer vatten.

4. Servera på skottskt vis med färsk frukt och honung. Vill du hellre äta din traditionella gröt med ”svenska” tillbehör förslår jag rårörda lingon och lite honung.

Dela det här receptet med dina vänner!