Tre saffranskakor på en deg

Tre saffranskakor på en deg.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här är en favorit! Tre kaksorter från samma deg. Basen är alltså en och samma mördeg, som vi sedan bakar ut till smaskiga kakor. Det blir ca 60 kakor av den här satsen, beroende på hur stora man gör dom.

Ingredienser

Susannes små saffranskakor – Grunddeg

  • ½g
    saffran
  • 2msk
    vispgrädde
  • 200g
    smör, kallt, skuret i bitar
  • 330g
    vetemjöl
  • 35g
    florsocker
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 2
    ägg, gulor till degen, vitor till marängen

Juliga jitterbugg

  • 2
    äggvitor
  • ¾dl
    strösocker

Saffranssnittar med hallonfyllning och citronglasyr

  • ½dl
    fast hallonsylt eller marmelad
  • ½dl
    florsocker
  • pressad citron

Söta små saffranskakor

    Så lagar du

    Susannes blogg finns steg för steg-instruktioner med bilder.

    Susannes små saffranskakor – grunddeg

    1. Mortla saffran och koka upp den med grädde. Låt svalna.

    2. Lägg smör, mjöl, socker och vanilj i matberedaren. Mixa hastigt ihop, tillsätt äggulor och saffransgrädde. Tvärmixa till en slät deg.

    3. Knåda ihop, lägg i plastpåse och ställ i kylen. Jag brukar låta den vila så ett tag, ibland över natten, ibland bara i någon timme. Sedan bakar du ut enligt vad du vill ha, jag har delat degen i 3 delar, marängen blir något stor sats, men svårt göra mindre.

    4. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och baka 10-15 minuter mitt i ugnen på 175 grader.

    Juliga jitterbugg

    1. Vispa upp vitor och socker till maräng. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek.

    2. Bred ut marängen på degen, rulla ihop, skär i så stora bitar du vill.

    Saffranssnittar med hallonfyllning och citronglasyr

    1. Forma degen till en rulle, 3-4 cm i diameter. Tryck till och tryck med ett finger så att det bildas en skåra. Fyll skåran med marmelad.

    2. Grädda, låt svalna något, men inte helt. Blir den för kall går den inte att skära snyggt.

    3. Skär i bitar. Låt svalna helt.

    4. Rör ihop florsocker och vatten, ringla ovanpå.

    Tips

    Jag skär gärna lite på diagonalen. Tycker det blir fint.

    Söta små saffranskakor

    1. Forma degen till en rulle, 3-4 cm i diameter.

    2. Rulla i pärlsocker eller kokos, tryck fast runt om. Skär i bitar.

    Dela det här receptet med dina vänner!