Råbiff med hasselnötter och tryffelmajonnäs

En tallrik med råbiff serverad med machésallad, tryffelmajonnäs och rostade hasselnötter.

Publicerat:

Tillagningstid:

En superlyxig liten förrätt med tydliga och rättframma smaker. Har man inte tillgång till färsk tryffel kan man smaksätta med tryffelsalt eller göra denna förrätt med till exempel en chilimajonnäs istället. Hygien och nogsamhet är viktigt när man hanterar rått kött så se till att ha rena händer och redskap och håll köttet kallt.

Ingredienser

4portioner

Råbiff

  • 300g
    oxfilé eller kalvinnanlår
  • 2-3msk
    olivolja
  • 1msk
    kapris, gärna inlagd i salt
  • 1msk
    schalottenlök, finhackad
  • salt och peppar

Tryffelmajonnäs

  • 1st
    ägg
  • 1tsk
    vitvinsvinäger
  • ½tsk
    salt
  • ½msk
    dijonsenap
  • dl
    olja med neutral smak, t ex solrosolja
  • ½tsk
    tryffelsalt eller färsk tryffel

Tillbehör

  • sallad, t ex ruccola, machésallad och andra små blad
  • 1dl
    hasselnötter, rostade
  • olivolja av fin kvalitet

Så lagar du

Råbiffen

1. Skrapa oxfilén försiktigt med en vass kniv längst med filéen i senornas riktning. Det sista kan du hacka så fint som möjligt. Lägg in färsen i kylskåpet. (Du kan också be din kötthandlare mala köttet åt dig i din butik eller mala i en köttkvarn)

2. Förbered dina tillbehör.

3. Lägg upp biffarna på en bädd av sallad. Garnera med majonnäs. Strö över rostade och hackade hasselnötter, ringla över en fin olivolja.

4. Skär bröd i tunna skivor, pensla med lite olja och rosta i ugn på låg värme.

Tryffelmajonnäs

5. Mixa ägg, vinäger, salt och senap.

6. Häll i oljan droppvis och fortsätt mixa tills all olja är nedvispad i majonnäsen.

7. Smaksätt majonnäsen med tryffelsalt eller nyriven tryffel.

Dela det här receptet med dina vänner!