Tryffeltårta

Tryffeltårta med vispad grädde.

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktigt favorittårta med kraftig chokladsmak. Oerhört lätt att göra, eftersom du gör hela smeten i en enda kastrull. Obs! Den innehåller inget mjöl och är alltså helt glutenfri. Vill du göra den laktosfri är det bara att ta laktosfritt smör och laktosfri grädde.

Ingredienser

10 - 12portioner

  • 100g
    smör
  • 200g
    mörk choklad
  • 200g
    ljust muscovadosocker eller strösocker
  • 4
    ägg

Chokladglasyr

  • 1dl
    vispgrädde
  • 100g
    mörk choklad
  • 1msk
    honung
  • 1msk
    smör

Tillbehör

  • lättvispad grädde

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret i en 2-liters kastrull.

3. Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Vispa till en blank smet utan klumpar.

4. Vispa ner sockret och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat.

5. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form 23 cm i diameter med löstagbar botten. Smörj kanterna. Häll smeten i formen och grädda på andra falsen nerifrån cirka 15 minuter.

6. Låt kallna helt och gärna stå i kyl, innan du tar den ur formen.

7. Glasyr: Koka upp grädden. Ta från värmen och tillsätt chokladen i små bitar. Rör tills chokladen smält. Tillsätt honung och smör. Låt svalna något och häll den sedan på den kalla kakan.

8. Servera med lättvispad grädde.

Tips

Tårtan går bra att frysa utan glasyr. Du kan glasera tårtan direkt från frysen.

Dela det här receptet med dina vänner!