Långkok på älg med tunnbröd och varm sallad

Långkok på älg med tunnbröd och varm sallad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

6 - 8portioner

Tunnbröd

  • 6dl
    vatten
  • 4dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    bakpulver (eller 0,25 tsk torrjäst)
  • 0,5tsk
    hel kummin
  • 0,5tsk
    fänkålsfrön
  • 0,5tsk
    anis

Långkok på älg

  • 1kg
    helt grytkött
  • 2st
    gula lökar
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 0,20tsk
    rosmarin
  • 0,5tsk
    timjan
  • 0,5tsk
    mortlade fänkålsfrön (gärna rostade)
  • 0,5tsk
    mortlad stjärnanis
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 0,5tsk
    grovmalen svartpeppar
  • 0,20tsk
    cayennepeppar
  • 1tsk
    paprikakrydda (gärna rökt paprika)
  • salt

Svampmajonnäs

  • 4tsk
    torkade trattkantareller (eller en annan torkad svamp)
  • 2st
    äggulor
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 2tsk
    vitvinsvinäger
  • 4dl
    neutral olja
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • ev. soja att smaka av med
  • 1st
    isbergssallad (eller vitkål)
  • finrivet skal av appelsin eller citron
  • 2msk
    solroskärnor, rostade
  • 2msk
    rostad lök
  • ev. någon riven morot eller annan rotfrukt

Så lagar du

Tunnbröd

  1. Förbered smeten till tunnbröden: Blanda mjöl, vatten och salt med bakpulver och jäst.
  2. Häll smeten i en varm stekpanna (gärna gjutjärn) som en tjockare pannkaka.
  3. Grädda tills brödet blivit genombakat och fått en fin färg.

Långkok av älg i trevlig sås

  1. Ta en rymlig gryta och ställ den på spisen på medelvärme. Lägg i 50 g smör eller täck botten av grytan med en neutral olja.
  2. Hacka den gula löken och fräs den tills den blivit glansig.
  3. Lägg sedan ner köttet och ge det en omgång i grytan tills köttet fått fin färg på ytan.
  4. Tillsätt alla kryddor och fräs med dessa i några minuter.
  5. Häll sedan i de krossade tomaterna.
  6. Tillsätt nu vatten tills det täcker köttet.
  7. Låt detta sjuda i ca 3 timmar beroende på vilken typ av kött du har, samt storleken på köttet.
  8. Ta ut köttet och dra isär det med två gafflar. Lägg det sedan tillbaka i grytan så att kryddorna och vätskan blandas runt med allt kött.
  9. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna i grytan, tills du är nöjd med smaken.

Svampmajonnäs

  1. Smula eller mortla de torkade trattkantarellerna.
  2. Blanda äggula, senap och vinäger i ett litersmått eller liknande och häll försiktigt på oljan.
  3. Ta en stavmixer och ställ den längst ner i måttet, mixa på högsta medan du sakta drar stavmixern uppåt.
  4. Lägg i svampen, mixa lite till. Blir den för tjock så tillsätter du lite vatten.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.

Varm sallad

Värm några matskedar olja i en stekpanna med kanter eller murikka fräs/ stek salladen tills den blivit varm (tar några minuter) smaka av med salt och peppar.

Tips

Du kan också använda dig av surdeg när du bakar ditt tunnbröd. Har du ingen egen surdeg kan du fråga om du kan få köpa lite på ett bageri.

Då kan du sedan mata upp den med lite mera mjöl och vatten, så har du en färdig smet.

Dela det här receptet med dina vänner!