Tunnbröd med nors, dillmajonnäs och picklad rädisa

Tunnbröd med nors, dillmajonnäs och picklad rädisa

Publicerat:

Norsen är en utmärkt matfisk som gör sig perfekt på tunnbröd med tillbehör.

Ingredienser

6portioner

Tunnbröd

  • ca 1,5dl
    vetemjöl
  • ca 1,5dl
    rågmjöl
  • 150g
    smetana
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    socker
  • 30g
    smör

Rågmjölspanerad smörstekt nors

  • 20st
    norsar, rensade utan huvud
  • 1dl
    rågmjöl
  • 1tsk
    salt
  • lite peppar
  • smör till stekning

Syrad rädisa

  • 1
    del ättika
  • 2
    delar socker
  • 3
    delar vatten
  • ett knippe rädisor eller en bit rättika

Dillmajonnäs

  • 2
    äggulor
  • 3dl
    olja
  • 1kruk(or)
    dill, grovskuren
  • 0,5-1tsk
    salt
  • 1-2tsk
    socker
  • saften av 0,5 citron
  • 1tsk
    dijonsenap eller annan senap

Så lagar du

Tunnbröd

  1. Smält smöret.
  2. Blanda alla ingredienser tills degen är lätt att forma och slät och fin.
  3. Låt stå en stund i rumstemperatur.
  4. Forma små bröd enligt önskad storlek och stek i panna med lite olja.
  5. Lägg bröden i en ugnsform/på en plåt och grädda 5–10 minuter i ugnen på 150 grader. Gör du bröden tunna räcker det att steka dem i pannan.

Rågmjölspanerad smörstekt nors

  1. Blanda rågmjöl, salt och peppar i en skål.
  2. Slunga norsarna i blandningen just innan stekning.
  3. Stek i rikligt med smör tills de är knapriga.

Tips: Du kan hålla tunnbröden och fiskarna varma i ugnen på ca 100 grader tills det är dags att äta.

Syrad rädisa

  1. Koka upp socker och ättika.
  2. Tillsätt kallt vatten och låt svalna.
  3. Skär önskad mängd rädisa i tunna skivor eller använd mandolin. Lägg skivorna i en steriliserad burk och häll över lagen så att den täcker helt.
  4. Låt burken stå minst en timme i kylskåp.

Tips: Man kan pickla andra grönsaker och rotsaker man gillar på samma sätt. Tunt skivade och picklade rotsaker är ett gott, enkelt och syrligt tillbehör till många rätter.

Dillmajonnäs

  1. Mixa dillen och kryddorna med oljan tills blandningen är grön och slät.
  2. Blanda äggulorna, senapen och citronsaften i en skål.
  3. Häll i dilloljeblandningen droppvis under konstant vispning.

Servering

  1. Sätt norsen på det nystekta tunnbrödet.
  2. Sprid ut dillmajonnäs på norsen.
  3. Dekorera med dill, syrade rädisor och en citronklyfta.
  4. Det är trevligt att också toppa portionen med bladspenat eller annat bladgrönt.

Dela det här receptet med dina vänner!