Tuttul – Tunnbröd

Tuttul – Tunnbröd.

Publicerat:

Tunnbröd från Dalarna som bakas på potatis. Det påminner om den norska läfsan. Den här varianten bakas i ugn, men det går också bra att steka i stekpanna på det traditionella viset.

Ingredienser

4portioner

Tuttulbröd

  • 10g
    jäst
  • 50g
    smör eller olja
  • dl
    mjölk eller växtbaserad mjölk
  • 3msk
    honung
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    fänkålsfrö
  • 1tsk
    anisfrön
  • 200g
    rågsikt
  • 300g
    ekologiskt vetemjöl
  • 5dl
    vetemjöl
  • 300g
    kokt potatis

Så lagar du

1. Värm mjölk och smör till fingervarmt. Smula i jästen och rör om.

2. Lös upp honung och salt i degvätskan. Tillsätt fänkål och anis. Tillsätt rågsikt och 300 g vetemjöl. Blanda till en kladdig deg i en matberedare.

3. Låt jäsa i bunken i minst 2 timmar under handduk. Tillsätt potatis och 5 dl vetemjöl och körförsiktigt i blandare eller matberedare.

4. Stjälp upp degen och rulla ut korvar. Dela i 100 g stora degklumpar. Låt dessa jäsa i kyl i minst 6 timmar, helst 12 timmar.

5. Tag ut och kavla försiktigt någorlunda runda.

6. Värm ugnen till 250 grader. Lägg utkavlad deg på en silikonmatta eller bakplåtspapper. Baka sedan i cirka 4-6 minuter tills fin färg och uppblåsta bullar.

7. Tag ut och dela på diagonalen så man får två båtar att fylla med godsaker.

Dela det här receptet med dina vänner!