Ugnsbakad sej med kronärtskockor och räkor
Tillagningstid:
Ingredienser
4 portioner
- 400 gskinnfri sejrygg
- 4kronärtskockor
- 100 gskalade räkor
- 1citron
- 1-2 mskriven pepparrot
- 2 mskolivolja
- 2 mskmatlagningsyoghurt el. gräddfil
Så lagar du
Sätt ugnen på 150 grader.
Gnid in sejen med lika delar salt och socker en timme innan tillagning. Det gör fisken fastare. Skär i portionsbitar. Lägg i ugnsfast form. Peppra och ringla över rejält med olivolja. Baka i ugnen i 15-20 minuter.
Skala kronärtskockorna genom att försiktigt skära bort bladen. Skär av och släng toppen där kronärtskockorna går från hård till mjuk. Behåll skägget i mitten. Gnid genast in med citron så att den inte blir brun. Koka med lite salt och citronsaft i en halv liter vatten i 15-20 minuter. Kronärtskockorna ska vara genomkokta. Känn efter med sticka att de är mjuka. Då är de färdiga.
Skala räkorna. Riv pepparroten fint. Blanda pepparrot med räkorna och matlagningsyoghurt. Peppra och pressa i lite citron. Salta inte eftersom räkorna har sälta i sig.
Skölj kronärtskockorna under kallt vatten. Gröp ur skägget med en sked så att kronärtskockan blir som en skål. Fyll med räkröran. Garnera med dill. Servera tillsammans med sejen.
<b>Tips:</b>
- Om du använder frysta räkor, tina dem långsamt innan. Då behåller de smaken och saften.
- Det går bra att byta ur räkorna mot kräftor eller hummer.