Ugnsbakad sej med kronärtskockor och räkor

Ugnsbakad sej med kronärtskockor och räkor

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    skinnfri sejrygg
  • 4
    kronärtskockor
  • 100g
    skalade räkor
  • 1
    citron
  • 1-2msk
    riven pepparrot
  • 2msk
    olivolja
  • 2msk
    matlagningsyoghurt el. gräddfil

socker

    salt

      peppar

        dill

          Så lagar du

          Sätt ugnen på 150 grader.

          Gnid in sejen med lika delar salt och socker en timme innan tillagning. Det gör fisken fastare. Skär i portionsbitar. Lägg i ugnsfast form. Peppra och ringla över rejält med olivolja. Baka i ugnen i 15-20 minuter.

          Skala kronärtskockorna genom att försiktigt skära bort bladen. Skär av och släng toppen där kronärtskockorna går från hård till mjuk. Behåll skägget i mitten. Gnid genast in med citron så att den inte blir brun. Koka med lite salt och citronsaft i en halv liter vatten i 15-20 minuter. Kronärtskockorna ska vara genomkokta. Känn efter med sticka att de är mjuka. Då är de färdiga.

          Skala räkorna. Riv pepparroten fint. Blanda pepparrot med räkorna och matlagningsyoghurt. Peppra och pressa i lite citron. Salta inte eftersom räkorna har sälta i sig.

          Skölj kronärtskockorna under kallt vatten. Gröp ur skägget med en sked så att kronärtskockan blir som en skål. Fyll med räkröran. Garnera med dill. Servera tillsammans med sejen.

          <b>Tips:</b>

          - Om du använder frysta räkor, tina dem långsamt innan. Då behåller de smaken och saften.

          - Det går bra att byta ur räkorna mot kräftor eller hummer.

          Dela det här receptet med dina vänner!