Ugnsbakat basmatiris med kardemumma och mandlar
Ingredienser
4portioner
- 1stgul lök
- 1mskolivolja
- 4dlbasmatiris
- 4dlvatten
- 1mskgrönsaksfond
- 1krmkardemumma
- 1knippa(or)kruspersilja / färsk koriander
- 1stlime
- 1dlgula eller vanliga russin
- 1dlmandel
- salt och peppar
- en våt kökshandduk
Så lagar du
1. Hetta upp lite olja i en eldfast gryta och fräs den hackade löken lite lätt i oljan.
2. Skölj riset och slå på ris, fond och vatten. Rör i kardemumma. Placera en våt kökshandduk över grytan. Lägg på lock och sätt in i ugnen på 175 grader.
3. Låt grytan stå i ugnen cirka 20 minuter. Skålla under tiden mandeln och rosta i torr stekpanna. Hacka persiljan så att du får ½ deciliter. Ta sedan ut riset och låt stå i 15 minuter. Vänd ner persilja, saften från limen, russin och mandlar. Smaka av med salt och peppar.