Ugnsstekt aubergine med parmesan – Parmigiana di melanzane

Stekt aubergine med basilika och tomatsås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här vegetariska italienska rätten heter vad den är: Aubergine med parmesan och lagas i ugn med god tomatsås!

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 4-5
    aubergine
  • salt
  • 4msk
    extra virgin olivolja plus lite extra till stekning
  • 4burk(ar)
    krossade tomater
  • 2knippa(or)
    basilika, grovhackad
  • 4-6
    ägg
  • vetemjöl att täcka aubergineskivorna med
  • 300g
    cacciocavallo-ost eller mozzarella
  • 100g
    parmesan eller pecorinoost
  • solrosolja till stekning
  • bröd och sallad till servering

Så lagar du

1. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg aubergineskivorna  på ett fat och strö över salt. Låt stå i två timmar.

2. Värm upp olivolja i en stekpanna och lägg i tomaterna och hälften av basilikan. Salta och peppra.

3. Sjud i 15 minuter, skruva sedan ner värmen och låt såsen vila.

4. Häll/torka av överflödig vätska från auberginerna.

5. Vispa ihop äggen. Doppa aubergineskivorna i mjöl och sedan i ägg.

6. Häll olivolja och solrosolja i en stekpanna och stek auberginerna ca 2 minuter på varje sida tills de blivit genomstekta och fått fin färg. Gör några i taget, du får inte plats med alla i stekpannan på en gång.

7. Lägg aubergineskivorna tätt i en ugnsform (ca 30x18 cm) de ska inte överlappa.

8. Fyll formen med 1/4 av tomatsåsen, lägg på 1/4 av cacciocavallo-osten. Riv över några blad basilika och rejält med parmesan innan du börjar om med auberginen. Gör detta tre gånger och avsluta med ett lager tomatsås och ost.

9. Tillaga i ugn i 20 minuter på 200 grader, eller tills osten fått färg.

10. Servera med bröd och grönsallad.

Dela det här receptet med dina vänner!