Umamirika tilltugg gjorda på Sake

Umamirika tilltugg gjorda på Sake

Publicerat:

Med rätt tilltugg har det umamirika risvinet sake en naturlig plats även i det nordiska köket.

Ingredienser

Finsk Emmentaler och havtorns-sakekompott med sting

  • 200g
    havtornsbär
  • 150g
    riven morot
  • 3dl
    syltsocker
  • 3msk
    honung
  • 0,5st
    färsk röd chili
  • 1st
    stjärnanis
  • 0,5dl
    sake
  • 1nypa(or)
    salt

Servering

  • 1st
    finsk långlagrad Emmentaler
  • smörgåskrasse, krasseblommor eller timjan för garnering

Rökt lax med strimlad sakefänkål och ingefära

  • 400g
    varmrökt lax
  • 200g
    färskost
  • 3msk
    crème fraîche
  • 3msk
    majonnäs
  • 3tsk
    riven pepparrot
  • 0,5st
    citron
  • 1st
    hackad rödlök
  • 2tsk
    worcestershiresås
  • salt
  • peppar
  • 1kruk(or)
    persilja
  • 50g
    rödrom av forell, sik eller stenbit
  • 1st
    surdegsbaguette eller vitt rostbröd
  • efter smak
    smör

Minisallad för servering

  • 1dl
    riven fänkål
  • 1msk
    riven ingefära
  • 1stänk
    sake
  • färsk koriander
  • chiliflakes

Rispannkaka

  • 1liter
    helmjölk
  • 1,5dl
    risgryn
  • 1dl
    vetemjöl
  • 3st
    ägg
  • 0,5dl
    socker
  • 1tsk
    salt
  • 3tsk
    kardemumma
  • 50g
    smör

Sake-aprikoskompott

  • 200g
    torkade aprikoser
  • 0,5dl
    gula russin
  • 1st
    apelsin
  • 3msk
    honung
  • 1liter
    vatten
  • 3msk
    sake

Så lagar du

Finsk Emmentaler och havtorns-sakekompott med sting

  1. Lägg havtorn, grovriven morot, en urkärnad och hackad chili, en stjärnanis, socker i en kastrull.
  2. Häll på sake och låt sjuda under omrörning på låg värme i ca 10-15 minuter.
  3. Krossa bären och smaka av kompotten med lite honung och en nypa salt.
  4. Ställ undan kompotten för att svalna och stelna.
  5. Skär rumstempererad emmentalerost i stavar.
  6. Servera osten med kompotten och toppa med färsk smörgåskrasse eller timjan.

Tips: Förbered kompotten i god tid innan servering. Då hinner den svalna och stelna i lugn och ro.

 

Rökt lax med strimlad sakefänkål och ingefära

  1. Blanda färskost, majonnäs, crème fraiche, hackad rödlök, riven pepparot, rivet citronskal, Worcestershiresås och hackad persilja i en skål.
  2. Rensa den varmrökta laxen och dela den i mindre bitar med hjälp av en gaffel.
  3. Rör ner laxen i färskostblandningen.
  4. Smaka av med saften från en halv citron, salt och peppar.
  5. Skiva surdegsbaguetten i ca 1 cm tjocka skivor. Du kan även använda dig av vitt rostbröd som du stansar ut brödrundlar ur.
  6. Stek brödrundlarna i smör tills de är gyllenbruna och låt svalna på en bit hushållspapper.
  7. Riv fänkål och ingefära.
  8. Blanda med några droppar sake och grovhacka koriander.
  9. Sätt en klick laxröra på en stekt brödrundel. Toppa med rom, fänkålssallad och en nypa chiliflakes.

Rispannkaka med sake-aprikoskompott

  1. Börja med att koka risgrynsgröt på mjölk och risgryn dagen innan du ska göra pannkakan. Du kan följa instruktionerna på risgrynsförpackningen eller göra den enligt ett eget favoritrecept.
  2. Vispa ägg och socker i en stor bunke.
  3. Tillsätt mjöl, kardemumma, salt och gröt.
  4. Häll smeten i en bakplåtstäckt ungsform med höga kanter. Den färdiga pannkakan får gärna bli ca 3-4 cm tjock.
  5. Smält smöret och fördela det jämnt över smetytan.
  6. Grädda i 200 grader i ca 40 minuter tills pannkakan är gyllenbrun.
  7. Låt svalna och servera med sake-aprikoskompott eller valfri favoritsylt och vispgrädde eller créme fraiche. Pannkakan ska med fördel avnjutas kall.

Sake-aprikoskompott

  1. Riv apelsinzest av en apelsin och lägg det i en stor kastrull tillsammans med torkade aprikoser, gula russin, honung och vatten.
  2. Koka upp blandningen och låt puttra tills frukten mjuknat och kan röras sönder.
  3. Ta kompotten av värmen och låt svalna lite innan du droppar i saken under omrörning.
  4. Servera kompotten tillsammans med pannkakan.

Dela det här receptet med dina vänner!