Upp-och-nedvänd äppelsmulpaj

Upp-och-nedvänd äppelsmulpaj.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ginos äppelpaj är ett konstverk i sig och en glädje för smaklökarna.

Ingredienser

4portioner

  • 50g
    smör
  • 3
    stora äpplen, skalade och skurna i 6 klyftor vardera
  • ½tsk
    kanel
  • 2msk
    brun farin
  • 12
    amarettikex
  • 7
    digestivekex
  • 4msk
    flytande honung
  • 4msk
    mandellikör, t ex amaretto
  • 100g
    mascarpone, avrunnen

Så lagar du

1. Värm smöret i en stor stekpanna på medelhög värme. Så snart det börjar bubbla, tillsätt äpplen och kanel och koka i 2 minuter, vänd äpplena i smöret.

2. Strö över sockret och koka försiktigt i ytterligare 6 minuter, vänd varannan minut så att äpplen karamelliseras överallt. Ta bort från värmen och sätt åt sidan.

3. Gör kakbotten, krossa alla kex i grova bitar (du kan använda händerna och det gör inget om bitarna blir olika storlek). Lägg bitarna i en skål och häll över honung. Rör om för att täcka kexen med honung.

4. Dela upp kexblandningen på 4 tallrikar och tryck ut så att det blir en platta på cirka 10 cm. Sätt plattorna i kylen medan du förbereder äpplena.

5. Stek äpplen på hög värme i cirka 30 sekunder. Ta bort pannan från värmen och häll över mandellikör.

6. Om du har en gasspis ska du sätta tillbaka stekpannan på värmen och luta stekpannan mot flamman (håll en hand på handtaget, men se till att kroppen och huvudet är långt borta från pannan). Bränn av alkoholen i cirka 10 sekunder eller tills lågan slocknar. Skaka pannan i cirka 20 sekunder. Om du har en elektrisk spis, använd en grilltändare för att tända alkoholångorna från värmen.

7. Ta ut plattorna från kylen och skeda på äpplen. Häll över spadet från stekpannan.

8. Skeda mascarponen ovanpå äpplen och strö över en nypa kanel. Servera omedelbart.

Dela det här receptet med dina vänner!