Upp- och nervänd kaka med aprikoser

Upp- och nervänd kaka med aprikoser

Publicerat:

Tillagningstid:

En doft av Balkans härliga dofter såsom aprikos och ros. In kommer norrlandsguldet – hjortronen – och ger den varma medelhavskakan en sval nordisk kyss.

Ingredienser

8portioner

  • 50g
    smör eller margarin
  • ½dl
    brunt farinsocker
  • 2 ½dl
    strösocker
  • ½dl
    sötmandel, hackad
  • färska aprikoser, (eller kvittenfrukt) ska täcka botten på en springform
  • 2
    ägg
  • 1 ½dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • ½dl
    hett vatten
  • 3tsk
    rosenvatten

Varma hjortron

  • 300g
    färska hjortron
  • ½dl
    strösocker
  • 2msk
    hjortonlikör

Vispad grädde med crème fraiche

  • 2dl
    vispgrädde
  • 1dl
    crème fraiche
  • 2tsk
    florsocker
  • 1
    skvätt citron

Så lagar du

  1. Lägg smör, farinsocker, ½ dl strösocker och mandel i en rund form. 
  2. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in formen tills smöret har smält.
  3. Ta ut formen ur ugnen och lägg frukten i formen med den kupade sidan ner, så att de täcker botten.
  4. Vispa ägg och resterande socker vitt och pösigt. Sikta i mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör om. Häll i vattnet.
  5. Häll smeten över aprikoserna och grädda i ugnen i 175 grader 40–50 minuter.
  6. Varma hjortron: Värm hjortron och socker i en kastrull tills sockret smält. Häll i likören och sjud på låg värme cirka 5 minuter. Rör om under tiden. 
  7. Vispad grädde med crème fraiche: Vispa grädden tjockt. Tillsätt crème fraiche och florsocker, samt citronjuice och rör om.
  8. Låt kakan svalna en kort stund, skvätt över rosvatten och stjälp sedan upp kakan på ett fat så att aprikossidan hamnar uppåt.
  9. Servera med grädde och varma hjortron.

Dela det här receptet med dina vänner!