Upp- och nervänd kaka med aprikoser

Tillagningstid:

Publicerat:

Tillagningstid:

En doft av Balkans härliga dofter såsom aprikos och ros. In kommer norrlandsguldet – hjortronen – och ger den varma medelhavskakan en sval nordisk kyss.

Ingredienser

8 portioner

  • 50 g
    smör eller margarin
  • ½ dl
    brunt farinsocker
  • 2 ½ dl
    strösocker
  • ½ dl
    sötmandel, hackad
  • färska aprikoser, (eller kvittenfrukt) ska täcka botten på en springform
  • 2
    ägg
  • 1 ½ dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    bakpulver
  • 2 tsk
    vaniljsocker
  • ½ dl
    hett vatten
  • 3 tsk
    rosenvatten

Varma hjortron

  • 300 g
    färska hjortron
  • ½ dl
    strösocker
  • 2 msk
    hjortonlikör

Vispad grädde med crème fraiche

  • 2 dl
    vispgrädde
  • 1 dl
    crème fraiche
  • 2 tsk
    florsocker
  • 1
    skvätt citron

Så lagar du