Utflyktsbuljong

Utflyktsbuljong i kåsa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Drick ur termos på utflykten eller till en asiatisk middag.

Ingredienser

6portioner

  • ½
    spetskål
  • ½
    vitkål
  • 1
    stjälk stjärngräs
  • 1
    citron
  • 3
    tunna skivor ingefära
  • matolja
  • salt
  • 3liter
    vatten

Så lagar du

1. Skär upp spetskål samt vitkål i större bitar. Ungefär åtta bitar av varje halva.

2. Hetta upp matolja i en stor gryta och lägg i kålen. Stek bitarna tills de får en ordentligt gyllene yta. Rör om under tiden. Alternativt, rosta kålen i ugnen tills den har en brun yta.

3. Häll vattnet i grytan så att det täcker all kål. Låt koka upp.

4. Dra ner värmen och låt vätskan sjuda i ungefär 5 timmar.

5. Stäng av värmen, sätt på plastfolie över grytan (alternativt lock) och låt stå över natten för att dra till sig mer smak.

6. Dagen efter: Sila bort kålbitarna och ner med vätskan i grytan igen.

7. Sätt på spisen på låg värme för att låta vätskan reduceras för att bli fylligare i smaken. Reducera gärna ner till hälften av vätskan vilket kan ta cirka 2–3 timmar.

8. Krossa citrongrässtjälkens ände och lägg ner i buljongen tillsammans med ingefäran och låt sjuda ytterligare 15 minuter.

9. Tag bort från värmen, pressa i citronen och smaka av med salt.

10. Häll upp i termos, packa ner i ryggsäcken och njut av naturen!

Tips

Går lika bra att dricka hemma till exempelvis en asiatisk middag. Det går också bra att använda andra kålsorter som grönkål eller svartkål. Torkad svamp är också gott att ha i.

Dela det här receptet med dina vänner!