Vallmosnurror
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
20portioner
- 1festbulledeg - se separat recept
- 200gblåa vallmofrön
- 60gsmör
- 125gsocker
- 100grussin
- 1mskstött kanel
- ½ tskstött muskotblomma
- rivet skal av 1 apelsin och 1 citron
- 1vispat ägg
- 2matäpplen
Så lagar du
Vallmofröfyllning:
200 g blåa vallmofrön
60 g smör
125 g socker
100 g russin
1 msk stött kanel
½ tsk stött muskotblomma
rivet skal av 1 apelsin och 1 citron
Lägg russin och vallmofrön i en skål, häll över kokande vatten tills det täcker och låt stå tills det har svalnat. Pressa ut överblivet vatten genom en mycket finmaskig sil eller en kökshandduk.
Mosa i matberedare eller mixer tills det inte finns några hela vallmofrön kvar. Tillsätt det smälta smöret, sockret och kryddorna.
1 portion festbulledeg - se separat recept
1 vispat ägg
2 matäpplen
Skala äpplena och skär i tunna klyftor. Kvala ut degen till en stor rektangel, dubbelt så lång som bred och 1 cm tjock.
Fördela vallmofyllning och äpplen på degen, men lämna en kant på 2 cm fri. Rulla ihop till en "rulltårta" på längden, så det blir en lång, smal rulltårta. Skär ut till snurror, cirka 1,5 cm tjocka. Lägg på bakplåt med bakpapper. Ställ till jäsning tills snurrorna har jäst till dubbel storlek. Grädda i 200 grader tills snurrorna är klara, cirka 8 minuter.