Vallmosnurror

Vallmosnurror

Publicerat:

Ingredienser

20portioner

  • 1
    festbulledeg - se separat recept
  • 200g
    blåa vallmofrön
  • 60g
    smör
  • 125g
    socker
  • 100g
    russin
  • 1msk
    stött kanel
  • ½ tsk
    stött muskotblomma
  • rivet skal av 1 apelsin och 1 citron
  • 1
    vispat ägg
  • 2
    matäpplen

Så lagar du

Vallmofröfyllning:

200 g blåa vallmofrön

60 g smör

125 g socker

100 g russin

1 msk stött kanel

½ tsk stött muskotblomma

rivet skal av 1 apelsin och 1 citron

Lägg russin och vallmofrön i en skål, häll över kokande vatten tills det täcker och låt stå tills det har svalnat. Pressa ut överblivet vatten genom en mycket finmaskig sil eller en kökshandduk.

Mosa i matberedare eller mixer tills det inte finns några hela vallmofrön kvar. Tillsätt det smälta smöret, sockret och kryddorna.

1 portion festbulledeg - se separat recept

1 vispat ägg

2 matäpplen

Skala äpplena och skär i tunna klyftor. Kvala ut degen till en stor rektangel, dubbelt så lång som bred och 1 cm tjock.

Fördela vallmofyllning och äpplen på degen, men lämna en kant på 2 cm fri. Rulla ihop till en "rulltårta" på längden, så det blir en lång, smal rulltårta. Skär ut till snurror, cirka 1,5 cm tjocka. Lägg på bakplåt med bakpapper. Ställ till jäsning tills snurrorna har jäst till dubbel storlek. Grädda i 200 grader tills snurrorna är klara, cirka 8 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!