Vaniljhjärtan
Ingredienser
15portioner
Till 200 g mordeg
- 200grumstempererar smör
- 1nypa(or)salt
- 65gströsocker (ca ¾ dl)
- 1stäggula
- 300gvetemjöl
- Vaniljkräm
- 3dlgrädde
- 2stäggulor
- 3tskströsocker
- 1mskpotatismjöl
- 1stvaniljstång
Så lagar du
Mordeg:
1. Skärsmöret i kuber. Blanda smör, salt och socker noga. Rör ned äggulan. Tillsätt vetemjöl och arbeta snabbt ihop till en blank fin deg. Arbeta inte degen för länge. Slå in i plastfolie och låt vila svalt i minst 1 timme.
Vaniljkräm:
2. Häll grädden , äggulorna, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull och rör om. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen (alt. Blanda i vaniljsocker). Lägg i vaniljstången. Sjud krämen under omrörning, men låt den absolut inte koka. När krämen tjocknat, dra den av värmen och låt svalna. Ta upp eventuella vaniljskidor.
Vaniljhjärtan:
3. Sätt ugnen 200 grader. Kavla ut mördegen till 2-3 mm tjocklek och klä hjärtformarna. Lägg i en klick vaniljkräm och lägg sedan över ett lock av mördeg. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Slå ut hjärtana ur formarna och pudra dem med florsocker.