Vårens smörgåstårta med smak av hav och strand

smörgåstårta med smak av hav och strand

Publicerat:

Tillagningstid:

Detta är fest i tårtform och när naturen visar sig från sin absolut finaste och mest spektakulära sida.

Ingredienser

8portioner

Gurkricotta med saltarv

  • 200g
    ricotta
  • 2msk
    kallpressad rapsolja
  • 1dl
    saltarv, plockad och sköljd
  • svartpeppar och ev. salt

Strandskagen

  • 1dl
    kikärtsspad
  • 2msk
    surkål och jos
  • 1msk
    dijonsenap
  • 3-4dl
    rapsolja, ej kallpressad
  • 2msk
    riven pepparrot
  • 1kruk(or)
    dill
  • 1liter
    strandkål, kokt
  • 2dl
    strandmålla
  • 1knippa(or)
    ostronblad
  • salt

Kräftkokt vit sparris

  • 1kg
    vit sparris
  • 5
    dillkronor
  • 33cl
    porter
  • 1msk
    socker
  • 1liter
    vatten
  • ½msk
    dillfrö
  • 2msk
    grovsalt

Rökt majonnäs

  • 1
    ankägg
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 1msk
    vinäger
  • 2dl
    rapsolja
  • 1dl
    rökt rapsolja
  • salt

Kokt ankägg

  • 5
    ankägg

Fläderlök

  • 5
    färsklökar
  • 1dl
    inlagd fläderblom (i 1-2-3 lag)
  • salt och svartpeppar

Pressgurksgelé

  • 1
    gurka
  • dl
    ättika
  • 2dl
    socker
  • dl
    gurkvatten
  • 6g
    agar agar

Grillad grön sparris

  • 40
    gröna, späda sparrisar
  • havssalt
  • olivolja

Tillbehör

  • vaktelägg, primörmorötter, sötpotatisblad, vårkål och vitlöksknoppar
  • formbröd
  • knaperstekta brödkanter, hackat som tillbehör

Så lagar du

Pressgurksgelé

1. Mixa gurka med lite vatten och sila sedan bort fiber genom att pressa ut allt vatten genom en sil. Mät upp 4½ dl gurkvatten (resten används att smaksätta bordsvattnet).

2. Koka upp ättika och socker. Tillsätt agar agar. Sjud under vispning.

3. Tag av från värmen och tillsätt gurkvatten.

4. Täck botten av en långpanna med plastfilm. Slå ut gelén tunt, 2-3 mm. Låt stelna i kyl.

Gurkricotta med saltarv

Mixa ricotta med olja och saltarv. Smaka av med svartpeppar och ev. lite salt. Blir krämen för lös så häng av den lite i ett kaffefilter.

Strandskagen

1. Mixa surkål, senap och kikärtspad. Tillsätt olja och smaka av.

2. Rör i pepparrot och dill. Blanda med strandkål, strandmålla och ostronblad.

Kräftkokt vit sparris

1. Koka upp vatten, porter, socker, dillfrö, dillkronor och salt. Låt sjuda i 8-10 min. Lyft dillen och spara till garnering.

2. Skala sparris noga runt om. Koka sparris försiktigt i lagen tills mjuk, 85 grader i innertemperatur. Tag upp och skär på mitten i långa slanor.

Rökt majonnäs

1. Mixa ägget i en matberedare med senap och vinäger.

2. Tillsätt olja till krämig konsistens. Börja med rapsolja och avsluta med rökt olja till behaglig rökig smak. Smaka av med salt.

Kokt ankägg

Koka upp vatten. Lägg i ägen och sjud i 12 min. skölj kalla. Skala sedan och skiva.

Fläderlök

1. Skiva löken och svetta den mjuk i lite olja.

2. Tillsätt hackad inlagd fläder och smaka av med salt och svartpeppar. Fläderblommen bör ligga i 1-2-3 lagen i minst ett dygn. Här finns ett recept på 1-2-3-lag.

Grillad grön sparris

1. Skär bort botten på sparris.

2. Ringla över lite olja och salta runt om.

3. Grilla eller stek hastigt på grill eller häll. Dela på hälften.

Montering

1. Börja med ett lager kantskuret bröd. Stryk ut ricotta i ett rejält lager.

2. Lägg på ett nytt lager bröd. Stryk ut strandskagen och täck med kräftkokt sparris. Toppa med lite mer skagen.

3. Lägg nytt lager med bröd. Stryk ut rökt majonnäs och täck med skivat ankägg.

4. Nytt lager med bröd. Stryk ut fläderlök och täck med ett noggrant lagt lager med råskivad gurka.

5. Tag ut och måtta gelé efter tårta. Lyft upp plastfilm och vänd så gelén kommer mot tårta. Lyft av plastfilm och snygga till kanter med vass kniv.

6. Täck sidor med neutral majonnäs (blanda i lite ricotta om det finns kvar).

7. Täck kanterna med grön sparris och arrangera längs kanten med vaktelägg, morötter, blad, blommor och knoppar.

8. Servera med brynt smör och krispiga brödkanter.

Tips

Det går bra att byta ut strandörterna mot lättkokt spetskål.

De 2 centimeter sparris som du skar bort när du rensade sparrisen går utmärkt att använda till soppa.

Surkål och jos är mjölksyrad vitkål och jos är vätskan som blir i burken.

Riccottan som används är en färskost gjord på kärnmjölk (biprodukt från smörproduktion) och salt fermenteringslag från saltgurkaproduktion.

Dela det här receptet med dina vänner!