Vårens smörgåstårta med smak av hav och strand

Tillagningstid:

smörgåstårta med smak av hav och strand

Publicerat:

Tillagningstid:

Detta är fest i tårtform och när naturen visar sig från sin absolut finaste och mest spektakulära sida.

Ingredienser

8 portioner

Gurkricotta med saltarv

  • 200 g
    ricotta
  • 2 msk
    kallpressad rapsolja
  • 1 dl
    saltarv, plockad och sköljd
  • svartpeppar och ev. salt

Strandskagen

  • 1 dl
    kikärtsspad
  • 2 msk
    surkål och jos
  • 1 msk
    dijonsenap
  • 3-4 dl
    rapsolja, ej kallpressad
  • 2 msk
    riven pepparrot
  • 1 kruk(or)
    dill
  • 1 liter
    strandkål, kokt
  • 2 dl
    strandmålla
  • 1 knippa(or)
    ostronblad
  • salt

Kräftkokt vit sparris

  • 1 kg
    vit sparris
  • 5
    dillkronor
  • 33 cl
    porter
  • 1 msk
    socker
  • 1 liter
    vatten
  • ½ msk
    dillfrö
  • 2 msk
    grovsalt

Rökt majonnäs

  • 1
    ankägg
  • 1 tsk
    dijonsenap
  • 1 msk
    vinäger
  • 2 dl
    rapsolja
  • 1 dl
    rökt rapsolja
  • salt

Kokt ankägg

  • 5
    ankägg

Fläderlök

  • 5
    färsklökar
  • 1 dl
    inlagd fläderblom (i 1-2-3 lag)
  • salt och svartpeppar

Pressgurksgelé

  • 1
    gurka
  • dl
    ättika
  • 2 dl
    socker
  • dl
    gurkvatten
  • 6 g
    agar agar

Grillad grön sparris

  • 40
    gröna, späda sparrisar
  • havssalt
  • olivolja

Tillbehör

  • vaktelägg, primörmorötter, sötpotatisblad, vårkål och vitlöksknoppar
  • formbröd
  • knaperstekta brödkanter, hackat som tillbehör

Så lagar du