Vårfräsch nässelrisotto
Tillagningstid:
Publicerat:
2017-04-20Tillagningstid:
Späda nässlor har en fin, lite aromatisk ton och höjer smaken på en krämig risotto.
Ingredienser
4 portioner
- 1gul lök
- 1vitlöksklyfta
- 4 mskolivolja
- 4 dlrisottoris (arborio eller carnaroli)
- 2 dltorrt vitt vin (gärna sauvignon blanc)
- cirka 1 ½ litergrönsaksbuljong
- 2 dlförvällda nässlor (cirka 2 liter färska nässlor)
- 3 dlriven parmesanost
- 25 gsmör
- salt och peppar
Så lagar du
1. Lägg nässlorna i kokande vatten i 2 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av.
2. Krama ur vattnet och hackade dem sedan fint.
3. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja några minuter i en tjockbottnad kastrull, utan att löken tar färg. Höj värmen något och rör ner riset. Låt fräsa i några minuter tills riset är blankt.
4. Tillsätt vinet, rör om och låt koka in. Tillsätt den varma buljongen i omgångar och rör sakta tills riset absorberar all buljong.
5. Risotton är klar när den är krämig och riset fortfarande har ett tuggmotstånd, cirka 20 minuter. Rör ner de förvällda nässlorna, parmesanost och smör. Smaka av med salt och peppar.