Vårig laxsallad med salsa verde

Vårig laxsallad med salsaverde.

Publicerat:

Tillagningstid:

En lite ljummen sallad för vårens alla kalas. Salsa verde gör du med de örter och gröna blad du har till hands, på våren kanske det är ramslök och nässlor? I det här receptet gör jag salsan i mortel men det går också fint att mixa ihop med stavmixer.

Ingredienser

4portioner

Sallad

  • 1kg
    delikatesspotatis
  • 150g
    parmesan, grovt riven
  • 250g
    sockerärtor
  • 1knippa(or)
    rädisor

Vinägrett

  • 1dl
    olivolja
  • 1st
    citron, skal och saft
  • 1msk
    flytande honung
  • 1msk
    dijonsenap
  • flingsalt och svartpeppar

Halstrad lax

  • 750g
    lax
  • salt och peppar
  • 3msk
    citronsaft, fäskpressad
  • 1msk
    olivolja
  • 2msk
    smör
  • 4klyfta(or)
    vitlök, finhackade
  • 4msk
    bladpersilja, finhackad
  • 1nypa(or)
    chiliflingor

Salsa verde

  • 50g
    gröna blad – spenat, basilika. Pröva gärna att blanda upp med förvällda nässlor
  • 2msk
    rostade pinjenötter
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2st
    sardellfiléer
  • 1msk
    kapris
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • ½dl
    olivolja

Friterad kapris

  • 2dl
    olivolja
  • 3msk
    kapris

Så lagar du

1. Koka potatisen i saltat vatten. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten. Blanda med den nykokta potatisen och låt stå. Koka sockerärtorna i 2- 3 minuter och blanda ner med potatisen. Skär rädisor i skivor och halvera tomaterna. Blanda ner i salladen när potatisen svalnat något.

2. Gör salsa verde: Mortla alla ingredienserna till salsa verde utom olivoljan tills du har en slät röra. Blanda ner olivoljan och smaka av med salt och peppar.

3. Fritera kaprisen i en stekpanna i het olivolja tills den blir krispig. Låt rinna av på ett hushållspapper.

4. Torka laxen och skär i lagom stora portionsbitar. Salta och peppra. Häll på cirka en tredjedel av citronen.

5. Stek laxen i olivolja på hög värme. Först på ena sidan i cirka 3 – 4 minuter eller tills den fått färg och sedan ett par minuter på andra sidan.

6. Tillsätt smör, finhackad vitlök och finhackad persilja i stekpannan och häll i resten av citronen.  Låt laxen steka i ytterligare några minuter.

7. Lägg upp potatissallad på tallrik. Lägg på en laxbit och toppa med salsa verde. Strö över lite friterad kapris och riven parmesan.

Dela det här receptet med dina vänner!