Vårig rabarberdessert

Vårig rabarberdessert

Ingredienser

8portioner

  • ½liter
    vaniljglass

Digestivecrumble

  • ½dl
    socker
  • ½dl
    mjöl
  • 70g
    smör
  • 200g
    digestivekex
  • ½tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    mald kardemumma

Vaniljrabarber

  • 4st
    rabarberstjälkar
  • 5dl
    socker
  • 5dl
    vatten
  • 1st
    vaniljstång
  • 1st
    citronskal

Jordgubbssås

  • 4 dl
    sockerlag (sockerlagen du kokade till rabarbern)
  • 250g
    frysta jordgubbar

Vaniljsockerkaka

  • 2st
    ägg
  • 2dl
    socker
  • 2dl
    mjöl
  • tsk
    bakpulver
  • 1msk
    vaniljsocker
  • rivet skal från ½ citron
  • 35g
    smör (osaltat)
  • 1dl
    mjölk

Så lagar du

Digestivecrumble
Mixa kexen i en matberedare tills du får det riktigt smuligt. Blanda med resterande ingredienser, smula ut på plåt och baka i 180 c ca 10 min.

Vaniljrabarber
Koka upp socker, vatten, vaniljstång och citronskal till en lag. Stoppa i rabarberna, sätt på lock och låt stå tills dom blir mjuka, man får känna lite då och då, men tar ca 15 min.

Spara lagen du kokat.

Jordgubbssås
Mixa med en stavmixer och sila så att du får en len supergod sås.

Vaniljsockerkaka
Smält smöret, vispa ägg och socker fluffigt. Ha sedan i citronskal och dom torra ingredienserna och lite i taget av mjölken, blanda tills du får en slät smet, sist i med smör.

Smörj en sockerkaksform med smör och häll i smeten och baka. Gör stickprov och kolla innan du tar ut.

Montering
Smula lite crumble i mitten av tallriken. Lägg en kula vaniljglass på. Riv ut tussar från kakan och doppa i såsen så att dom blir saftiga och lägg på tallrik. Dekorera med rabarber och jordgubbar och sist på med lite sås.

Dela det här receptet med dina vänner!