Vårlök med mandeldressing
Publicerat:
2021-03-18Tillagningstid:
I Spanien har man traditionellt stora lökfester på våren när arbetet i vingårdarna drar igång. Här gör jag en modest tolkning av detta fenomen, men istället för att grilla lökarna så ångkokar jag späda vårlökar och serverar med en kryddig mandeldressing som för tankarna mot orienten och blir ett grönt fräscht tillbehör.
Ingredienser
4portioner
- 8vårlökar (alt grövre salladslök)
- 2dlskalad sötmandel
- 1gul lök
- 1/3röd chili
- 2vitlöksklyftor
- 1bit ingefära, ca 2 cm
- 2tomater
- 2mskrisvinäger
- 1tsksesamolja
- 1tsksocker
- ½dlolivolja
Så lagar du
- Hetta upp olivoljan i en kastrull och börja med att rosta mandlarna i kastrullen.
- När mandlarna börjat få fin färg runt om går du ner med finhackad lök, riven ingefära och finhackad chili, låt fräsa ca 5 minuter under omrörning.
- Skär ner tomaten i mindre bitar, tillsätt dem och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
- Mixa med stavmixer och smaka upp med sesamolja, risvinäger, socker, salt och peppar.
- Skär ner löken i bitar på 5–7 cm och ånga i kastrull under locka i ca 5 minuter. Servera lökarna tillsammans med mandeldressingen.