Vårlök med mandeldressing

Vårlök med mandeldressing.

Publicerat:

Tillagningstid:

I Spanien har man traditionellt stora lökfester på våren när arbetet i vingårdarna drar igång. Här gör jag en modest tolkning av detta fenomen, men istället för att grilla lökarna så ångkokar jag späda vårlökar och serverar med en kryddig mandeldressing som för tankarna mot orienten och blir ett grönt fräscht tillbehör.

Ingredienser

4portioner

  • 8
    vårlökar (alt grövre salladslök)
  • 2dl
    skalad sötmandel
  • 1
    gul lök
  • 1/3
    röd chili
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1
    bit ingefära, ca 2 cm
  • 2
    tomater
  • 2msk
    risvinäger
  • 1tsk
    sesamolja
  • 1tsk
    socker
  • ½dl
    olivolja

Så lagar du

  1. Hetta upp olivoljan i en kastrull och börja med att rosta mandlarna i kastrullen.
  2. När mandlarna börjat få fin färg runt om går du ner med finhackad lök, riven ingefära och finhackad chili, låt fräsa ca 5 minuter under omrörning.
  3. Skär ner tomaten i mindre bitar, tillsätt dem och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  4. Mixa med stavmixer och smaka upp med sesamolja, risvinäger, socker, salt och peppar.
  5. Skär ner löken i bitar på 5–7 cm och ånga i kastrull under locka i ca 5 minuter. Servera lökarna tillsammans med mandeldressingen.

Dela det här receptet med dina vänner!