Varm äppelkaka med kanelglass och karamellfantasi

Äppelkaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett perfekt avslut på en god middag eller ett uppskattat inslag vid eftermiddagskaffet.

Ingredienser

4portioner

Kanelglass

  • 30g
    pastöriserade äggulor
  • 40g
    socker
  • 2dl
    vispgrädde
  • 1tsk
    kanel, malen
  • 1tsk
    kanel, malen (till pynt)

Varm äppelkaka

  • 1
    vaniljstång
  • 75g
    socker
  • 50g
    vetemjöl
  • ½tsk
    kanel, malen
  • 1
    ägg
  • 50g
    smör
  • 1
    äpple
  • 1tsk
    rapsolja (eller annan neutral olja till att smöra formarna)

Karamellfantasi

  • 75g
    florsocker
  • 5g
    pistagenötter (osaltade)
  • muffinsformar

Så lagar du

1. Kanelglass:
Vispa grädde och socker till en tjock äggtoddy. Vispa grädden till lätt skum och vänd försiktigt samman den med äggtoddyn. Glassen fördelas sedan i botten av 4 formar, ca 4 cm i höjd och diameter. Strö över lite malen kanel och fyll på med mer glass, fortsätt i flera lager till formarna är fyllda. Frys i minst 2 h, men helst till nästa dag.

2. Varma äppelkakor:
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljkornen med en liten kniv. Mosa vaniljkornen tillsammans med lite socker, så att kornen skils åt. Blanda vaniljsocker, socker, mjöl och stött kanel. Vispa i ägget och rör smeten väl. Tillsätt smölt smör och vispa smeten jämn. Skala äpplet och kärna ur. Skär i tärningar. Vänd sedan ner äppeltärningarna i smeten.

3. Smöra muffinsformar väl. Häll upp smeten i formar. Häll inte formarna för fulla, baka hellre en extra. Grädda kakorna i 180 grader tills de är gyllene och ger efter för ett lätt tryck, cirka 15-18 minuter.

4. Karamellfantasi:
Smält florsocket gyllene i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen. Vänta en minut innan du snabbt ringlar ut den trögflytande karamellblandningen på ett bakplåtspapper med hjläp av en sked.

5. Ringla minst 6 någorlunda likartade små konstverk och garnera snabbt med finhackade pistagenötter innan karamellen stelnar.

Dela det här receptet med dina vänner!