Varm rödbetssallad med bovetegröt

Varm rödbetssallad med bovetegröt

Publicerat:

Tillagningstid:

Bovete är inte ett sädesslag, utan är släkt med rabarber och ängssyra, och således glutenfritt. Bovete är ett fint alternativ till ris i en risotto eller till gröt som i Filip Langhoffs varma rödbetssallad.

Ingredienser

4portioner

Bovetegröt

  • 1dl
    bovete
  • 1dl
    vitt vin
  • 5dl
    vatten
  • 1dl
    grönsaksbuljong
  • 50g
    smör
  • 1msk
    kallpressad rybsolja
  • 1msk
    schalottenlök
  • 2msk
    hackad persilja
  • salt
  • citron

Varm sallad

  • 500g
    stora rödbetor
  • 2
    gula lökar
  • kallpressad rybsolja
  • salt
  • peppar
  • rosmarin
  • timjan

Så lagar du

Bovetegröt (risotto)

1. Skär schalottenlöken fint, stek snabbt i pannan i rybsoljan och lägg till bovetet.

2. Sjud upp vittvin och vatten och tillsätt grönsaksbuljong.

3. Häll sakta blandningen i bovetet, som när man kokar risotto.

4. Koka ihop, tillsätt smör och olja försiktigt och rör om hela tiden.

5. Smaka av med salt och citronsaft, tillsätt persiljan.

Varm sallad

1. Skiva rödbetan med mandolinen och skär löken i tunna skivor.

2. Blanda ihop alla ingredienser och baka i ugnsfast form med lock i 180 grader, cirka 20 minuter.

3. Servera med en stor klick crème fraiche.

Dela det här receptet med dina vänner!