Varma mackor med kantarellstuvning och mustig ölpicklad lök

Varma mackor med kantarellstuvning

Publicerat:

Tillagningstid:

Vi hyllar 80-talets varma smörgåsar och serverar dem i en helt ny tappning!

Ingredienser

6portioner

  • ca 1liter
    kantareller (eller trattkantareller)
  • 3msk
    smör
  • 2msk
    vetemjöl
  • 1st
    schalottenlök (stor, finhackad)
  • 1klyfta(or)
    vitlök (finhackad)
  • 0,5st
    mild röd chilli (finhackad)
  • 2dl
    grädde
  • 1dl
    crème fraiche
  • 0,5dl
    mörkt öl (samma som löken picklas i)
  • några droppar soja
  • 6skiva(or)
    surdegsbröd
  • 1paket
    bacon (ca 140 g)
  • ca 150g
    riven lagrad ost
  • ölpicklad löktrio
  • persilja till garnering

Så lagar du

  1. Strimla och knaperstek bacon.
  2. Rensa och grovhacka svampen och låt den torrsteka i en panna tills den släppt all vätska. (Tips – stek gärna svampen i samma panna som du stekte bacon i.)
  3. Tillsätt smöret och fräs sedan också löken, vitlöken och chilin med den hackade svampen.
  4. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt öl, grädde och crème fraiche lite i taget. 
  5. Låt puttra 10–15 minuter och smaka av med soja, salt och peppar.
  6. Bre ett tjockt lager smör på brödskivorna och rosta dem på bakplåtspapper i ugnen. 
  7. Ta ut det rostade brödet och klicka på kantarellstuvning och toppa med riven ost. 
  8. Gratinera i ugnen på 220 grader ca 10 min tills osten smält och fått lite färg. 
  9. Ta ut mackorna, lägg dem på ett fint fat och toppa med den picklade rödlöken, knaperstekt bacon och hackad persilja. 

Servera med en kopp kvällste eller ett glas av samma öl du använt i löklagen och stuvningen. 

Dela det här receptet med dina vänner!