Värmande krämig vinterlasagne

Krämig vinterlasagne och cocktailtomater ovanpå en rektangulär vit form.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här krämiga, värmande och mättande lasagnen är helt växtbaserad. Om du vill kan du förbereda den dagen innan, antingen helt färdig eller bara göra fyllningen så den går snabbt att montera. Jag gillar mycket sås i lasagne, men det är en smaksak och du kan halvera mängden creme fraiche. Om du inte vill använda creme fraiche som vit ”sås” kan du snabbt fixa en hommosricotta med tofu (se recept nedan). Lasagnen är perfekt i matlåda och går fint att frysa! /Susanne

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 12st
    torkade lasagneplattor utan ägg
  • 4dl
    växtbaserad creme fraiche
  • 200g
    vegansk ost, riven

fyllning:

  • 2st
    gula lökar
  • 800g
    blandade rotfrukter och svamp
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 3msk
    tomatpuré
  • 2tsk
    sambal oelek
  • 1,5dl
    röda linser, torkade (alt. 1 tetra kokta)
  • 2paket
    krossade tomater
  • 2paket
    vatten - använd tomatpaket som mått
  • 1st
    buljongtärning
  • 1dl
    oliver, urkärnade och hackade ( valfritt)
  • salt,peppar och valfri smaksättning: oregano, basilika, näringsjäst, socker, balsamico,
  • olja till stekning

Alternativ till creme fraiche - hommos-ricotta:

  • 500g
    fast tofu
  • 300g
    hommos Gör så: smula tofu och blanda med hommos

topping:

  • 1dl
    mandel, nötter eller pumpakärnor
  • 1kvist(ar)
    körsbärstomater (valfritt)

Till servering:

  • sallad och varmt bröd

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme.
  2. Skala, ansa och mixa grönsaker, lök och vitlök i matberedare med knivinsatsen. 
  3. Fräs grönsakerna i olja, tillsätt tomatpuré och sambal.
  4. Skölj de torkade linserna i vatten och tillsätt i grytan med grönsakerna tillsammans med krossade tomater och buljong.  Fyll tomatförpackningarna med vatten  och häll sköljvattnet i grytan.
  5. Låt koka 20 minuter eller tills linserna är mjuka.
  6. Tillsätt oliver, smaka av med salt och dina önskade kryddor (se ovan).
  7. Varva i en ugnsform: tomatsås i första lagret, lasagneplattor, creme fraiche, lite ost. Upprepa och avsluta med tomatsås eller creme fraiche.
  8. Strö på mandel och ost, lägg tomaterna hela ovanpå. 
  9. Grädda mitt i ugnen tills plattorna är mjuka . Tiden varierar mellan olika varumärken, 20-40 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!