Varmrökt rödingmousse med lingon och kavringkrutong

Varmrökt rödingmousse med lingon och kavringkrutong.

Ingredienser

Rödingmousse

  • 400g
    varmrökt röding, skinn och benfri
  • 2-3dl
    creme fraiche
  • 1-2msk
    tomatpuré
  • 1msk
    dill
  • 1msk
    gräslök
  • pepparrot
  • cayennepeppar
  • salt
  • 5st
    gelatinblad, blötlagda i kallt vatten

Lingon

  • 250g
    lingon
  • 1-2dl
    florsocker

Krutonger

  • kavring

Garnering

  • ärtskott

Snabbgravad röding

  • 400g
    fina filéer av fjällröding, (2 st)
  • 2msk
    salt
  • 2msk
    socker
  • 1tsk
    grovkrossad vitpeppar
  • 2msk
    gin
  • dillkvistar
  • 100g
    babyspenat
  • 50g
    ängsyra
  • 1msk
    citronsaft
  • 1msk
    god olivolja
  • ett litet knippe dill
  • gurkört till garnering
  • tunnbröd
  • rapsolja, neutral

Dillolja

  • 1knippa(or)
    dill
  • olivolja
  • salt
  • citronsaft

Så lagar du

Rödingmousse:
Mixa rödingen med creme fraiche till smidig konsistens. Färga ev upp med lite tomatpuré. Rör i örterna och smaka av. Smält gelatinbladen i lite av blötläggningsvattnet på svag värme. Rör i lite av moussen. Blanda i gelatinblandningen i resten av moussen. Ställ kallt. Skeda upp fina ägg av moussen och lägg på tallrik. Ringla lite lingonsås över, toppa med ärtskott.

Lingon:
Koka upp lingonen med lite vatten. Rör i florsocker och mixa. Sila såsen. Ställ kallt och häll upp i rippelflaska.

Krutonger:
Rosta tunna skivor, cirka 1-2 mm skivor( i trekanter) av kavring i ca 40 min i 100 graders ugn till de är torra.

Snabbgravad röding och dillolja:

Blanda salt, socker, vitpeppar och gnid in filéeerna. Lägg i liten form och slå på gin. Lägg dillkvistar på köttsidorna och lägg ihop dem. Täck med plastfolie och låt stå cirka 1,5 timme. Ta upp dem och torka av. Skinna av och skär i fina bitar. Skär tunnbrödet i 3x10 cm rektanglar. Vänd i rikligt med rapsolja. Baka i 225 ugn till gyllene färg. Mixa dill med olivolja, smaka av med salt och eventuellt citron. Vänd strimlad spenat och ängsyra i citron och olivolja, lägg på tunnbrödet. Täck med rödingen, toppa med dillvippor, gurkört och strimlat citronskal. Ringla lite dillolja runt. Servera på friterat tunnbröd med råmarinerad spenat, ängsyra och gräslök samt dillolja.

Dela det här receptet med dina vänner!