Smördegspaj med västerbottensost och spenat

Smördegspaj med västerbottensost och spenat.

Publicerat:

Tillagningstid:

Pajerna är goda att servera på påskbuffén och de passar mycket bra till gravad lax, räkor eller rökt lax. Lite picklad lök är fint att toppa med men alls inte nödvändigt.

Ingredienser

  • 450g
    fryst bladspenat
  • 400g
    frysta smördegsplattor
  • 1
    gul lök
  • 2msk
    olivolja
  • 150g
    riven västerbottensost
  • 3
    ägg
  • 2krm
    salt
  • nymald svartpeppar
  • picklad rödlök
  • 3
    röda lökar
  • ½dl
    ättikssprit 12%
  • 1dl
    strösocker
  • dl
    vatten

Till servering

  • kallrökt eller gravad lax

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Tina spenaten och smördegen.

3. Finhacka löken och fräs den mjuk i olivolja. Krama ur spenaten och låt den fräsa med löken. Fräs tills all vätska kokat bort.

4. Låt svalna något och tillsätt osten och sedan äggen. Smaka av med salt och peppar.

5. Kavla ut smördegsplattorna på längden till cirka 27 centimeter. Skär 3 kvadrater av varje platta. Tryck ner dem i engångsformar i aluminium men låt hörnen hänga över kanten.

6. Fördela spenatfyllningen i dem.

7. Grädda på nedersta falsen cirka 25 minuter tills degen fått fin färg och fyllningen stannat. Garnera gärna med picklad rödlök. Servera som grön rätt gärna tillsammans med rökt eller gravad lax.

Picklad rödlök

1. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Lägg dem i en glasburk.

2. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll den heta lagen över löken och låt svalna. Låt sedan stå minst 1 timme. Förvara i kyl.

Dela det här receptet med dina vänner!