Vegansk rotsaksgryta med rostad råg

Tillagningstid:

Vegansk rotsaksgryta med rostad råg.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna.

Ingredienser

4 portioner

Grytan

  • 1 dl
    rökrostad råg
  • 1
    gul lök, fintärnad
  • 1 klyfta(or)
    vitlök, hackad
  • ½ g
    saffran
  • 30 g
    smör
  • olivolja
  • 2
    morötter, tärnade
  • 1
    palsternacka, tärnad
  • 1
    gulbeta, tärnad
  • 1 klyfta(or)
    vitkål, tärnad
  • 1 dl
    aprikoser, tärnade
  • 1 liter
    grönsaksbuljong
  • ½ kruk(or)
    persilja
  • 1 kruk(or)
    körvel
  • dl
    cashewnötter, hackade
  • 1
    färsk apelsin eller inkokt citrus confit
  • 1 tsk
    paprikapulver
  • salt och svartpeppar

Kryddpåse

  • 4
    nejlikor
  • 1 tsk
    korianderfrö
  • 1 tsk
    fänkålsfrö
  • 3
    lagerblad

Myntakräm

  • 3 dl
    havre-crème fraiche, avhängd
  • 1 msk
    tahini
  • 1 kruk(or)
    mynta
  • 1
    citron, skalet
  • salt och svartpeppar

Så lagar du