Vegansk tomat- och bönsås med fullkornspasta

Vegansk tomat- och bönsås med fullkornspasta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett alternativ till spagghetti och köttfärssås, med fräscht krämig gurka.

Ingredienser

4portioner

Tomat- och bönsås

  • 2dl
    vita bönor (canellini)
  • 2st
    morötter
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    grön paprika
  • 5st
    vitlöksklyftor, skalade
  • 100g
    olivolja
  • 1tsk
    oregano, torkad
  • 1tsk
    persilja, torkad
  • 3msk
    rödvinsvinäger
  • 400g
    tomatkross
  • havssalt och svartpeppar

Gurksallad

  • 50g
    valnötter
  • 200g
    morot
  • 1st
    citron
  • 2msk
    olivolja
  • 200g
    gurka

Dessutom

  • 400g
    fullkornspasta (ej spaghetti)
  • 2st
    blad grönkål
  • salt och lite extra olivolja

Så lagar du

1. Blötlägg bönorna kvällen innan.

2. Sila bort vattnet och skölj de ordentligt. Lägg i en matberedare och mixa med pulsen tills de är minst hälften så stora. Lägg bönorna i en liten skål. Mixa 2 st morötter, gul lök, grön paprika och vitlök i matberedaren till små smulor.

3. Fräs de mixade grönsakerna i en kastrull i olivolja på stark värme. Tillsätt de torra örterna och havssaltet och fräs i 1 minut till. Tillsätt vinägern, rör om, och låt nästan koka torrt. Tillsätt tomatkrossen, de mixade bönorna och ca 4 dl vatten. Rör om igen, lägg på lock och sänk värmen till medelstark.

4. Låt koka i 30 minuter och rör om då och då så att det inte bränner. Kontrollera att bönorna är mjuka när tiden gått. Annars koka längre tills de är helt mjuka. Smaksätt med havssalt och svartpeppar ur kvarnen.

5. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.

6. Gurksallad: Mixa morot, valnötter, citronsaft, citronskal och olivolja i mixern till en grynig massa. Riv gurkan på grova sidan på rivjärnet. Blanda morot och gurka och smaksätt med havssalt och svartpeppar.

7. Hacka grönkålen grovt och blanda med en nypa salt och lite olivolja.

Servering

Lägg upp den varma pastan i ett stort fat, ös över hela tomatsåsen och servera salladen i en skål bredvid. Toppa pastan med grönkålen.

Dela det här receptet med dina vänner!