Vegetarisk ärtsoppa

En skål med vegetarisk ärtsoppa, recept av Maud Onnermark.

Publicerat:

Tillagningstid:

Så matig och god, dessutom är den helt vegansk. Den går utmärkt att frysa. Använder du torra ärtor? Räkna med 12 timmar för blötläggning utöver tillagningstid.

Ingredienser

6portioner

  • 500g
    gula ärter, torkade
  • 2-2½liter
    vatten
  • 4
    gula lökar
  • 2
    morötter
  • ca 100g
    rotselleri, skalad
  • 1msk
    timjan
  • 1msk
    mejram
  • 1msk
    salt
  • 1
    lagerblad
  • 2
    kryddnejlikor
  • 1
    bit färsk ingefära, skalad

Garnering

  • färsk timjan eller mejram

Så lagar du

1. Lägg ärterna i blöt minst 12 timmar i kallt vatten. Byt gärna blötläggningsvatten någon gång under tiden.

2. Häll av vattnet och koka upp ärterna med 2 liter vatten. Skumma under några minuter.

3. Skala och hacka löken. Lägg ner i grytan. Koka upp igen och skumma. Skala morötterna och grovriv dem och sellerin. Tillsätt rotsakerna, timjan, mejram, salt, lagerblad, kryddnejlikor och ingefära.

4. Låt sjuda under lock ca 1 ½ timme eller tills ärterna är mjuka. Späd med mer vatten om den är för tjock. Ta bort lösa ärtskal och lagerblad. Smaka av med peppar och eventuellt mer salt och kryddor.

Dela det här receptet med dina vänner!