Vegetarisk Bamje

Vegetarisk bamje

Publicerat:

Här är en mustig gryta med okra som är en grön böna som har förmågan att reda av grytan liksom samla ihop smakerna. Bamia är det arabiska namnet för okra. Passa på att göra en stor sats, den är godare dagen efter och funkar perfekt att frysa in. Vissa skillnader kan förekomma i jämförelse med programmet.

Ingredienser

  • 500 g
    okra, färsk eller frusen - går lika bra 
  • 2 st
    gula lökar
  • 3msk
    olivolja
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1knippa(or)
    färsk koriander (ca 1 dl hackad)
  • 3st
    tomater
  • 1liter
    vatten
  • 1st
    grön chili
  • 1st
    buljongtärning, vegetarisk
  • 1/2st
    citron
  • efter smak
    salt
  • efter smak
    peppar

Så lagar du

1. Använder du färsk okra tar du bort stjälken och torkar den sedan. Fryst okra behöver du inte göra något med, men tvätta den gärna i kallt vatten och låt rinna av i en sil eller durkslag. Låt den självtorka efteråt. Är okran stora så kan du dela dem på mitten.

2. Skär löken i grova bitar och finhacka vitlöken.

3. Hetta upp i olivolja i en gryta och fräs gullöken 1-2 minuter. Blanda ned okran och fräs lite till, ca 3-4 minuter tills de blir gyllene och mjuka.

4. Skär färska tomater i bitar och tillsätt dem i grytan.

5. Skala och pressa vitlök och stek separat i olivolja tillsammans med hackad koriander och blanda sedan ned i grytan.

6. Hacka chilin. Tillsätt dem och stek ca 2-3 minuter. Var försiktig när du rör så att okran inte går sönder.

7. Häll på vatten, buljong och kryddor. Pressa ned saften från citronen.

8. Låt grytan puttra ca 20 minuter.

 

Servering

Strö lite nymald svartpeppar över alltihop och servera med kokt ris.

Dela det här receptet med dina vänner!