Vegetarisk Jansson (rosmarindoftande rödbetsgratäng)

Gratäng med rödbetor och getost serverad i vitt emaljfat.

Publicerat:

Tillagningstid:

En färgglad, vegetarisk variant av Janssons frestelse. Den som vill kryddar upp med vitlök och byter ut panko mot mandel eller nötter. Kapris ger härlig sälta, men du kan även använda marinerade soltorkade tomater, oliver, syltlök eller rostad, hackad mandel. 

Ingredienser

8 - 10portioner

  • 600g
    potatis, rivna
  • 600g
    rödbetor, rivna
  • 1
    gul lök, riven
  • 2msk
    kapris (välj din favoritsort)
  • 1msk
    färsk rosmarin, hackad
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    vitpeppar
  • 3dl
    grädde (kokbar, valfri fetthalt)
  • 1dl
    crème fraiche (34%)
  • 100g
    getost, skivad
  • 1dl
    panko eller ströbröd
  • smör till formen

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda potatis, rödbetor, lök, kapris, rosmarin, salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform.

2. Vispa ihop grädde och crème fraiche, häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen 45 minuter.

3. Ta ut formen, lägg på ost och strö på ströbröd. Grädda cirka 15 minuter, tills gratängen fått fin, gyllene färg. Strö gärna på några blad rosmarin. 

Tips

Du kan förbereda den här rätten några dagar innan och värma på den innan servering. Häll eventuellt på lite mer grädde vid uppvärmning.

Ersätt mjölkprodukterna med veganska alternativ och getosten med soltorkade tomater för en vegansk/laktosfri Jansson.

Ännu mer julinspiration ser du i Susannes gröna jul på SVT Play.

Dela det här receptet med dina vänner!