Vegetarisk kebab på svampkluster

Vegetarisk kebab på svamp.

Publicerat:

Man behöver absolut inte ha kött i en kebab, och den här svampkebaben bevisar det med sin mustighet och underbara grillade smak. Svampkluster kan bli svårt att få tag i men det här receptet funkar precis lika bra med portabello. Resultatet kommer att bli en resa till andra sidan jordklotet för huvudet, medan gommen får sitt lystmäte av den skånska myllan./Paul Svensson

Ingredienser

4portioner

Grillad svamp

  • 1
    stort champinjonkluster eller 3 portabellosvampar
  • 2dl
    honungsglaze (se separat recept)
  • 1liter
    vatten
  • ½dl
    salt

Tuttulbröd

  • 10g
    jäst
  • 50g
    smör eller olja
  • dl
    mjölk eller växtbaserad mjölk
  • 3msk
    honung
  • 1msk
    bibröd
  • 2tsk
    salt
  • 200g
    rågsikt
  • 300g
    ekologiskt vetemjöl
  • 5dl
    vetemjöl
  • 300g
    kokt potatis

”Pepperoni” på zucchini

  • 5
    zucchinistjälkar
  • 1dl
    pepperonispad från uppätna pepperonis

Åkerbönsyoghurt

  • 1liter
    åkerbönsmjölk
  • 1dl
    naturell yoghurt, växtbaserad går bra!

Åkerbönsyoghurt med färsk vitlök

  • 2dl
    åkerbönsyoghurt
  • 1
    färsk vitlök, solo
  • salt och svartpeppar

Stark kebabsås

  • 5
    tomater
  • 1tsk
    socker
  • 1tsk
    salt
  • 1-2tsk
    chilisås, stark, t ex Carolina reaper
  • 1
    färsk gul lök, finhackad
  • svartpeppar

Höstärtshummus

  • 250g
    höstärta, kokt
  • 1tsk
    spiskummin
  • ½dl
    rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • spad från koket av ärtorna

Till servering

  • grillad zucchini (se separat recept)
  • 50g
    blandade blad och sallad, t ex rädisblad, broccoliblad, kirskål, ruccola

Så lagar du

Grillad svamp

1. Blanda salt och vatten. Lägg ner svampen och låt den rimma i 30 minuter. Lyft och låt rinna av.

2. Sätt igång grillen och låt briketter ligga som en ring i klotgrillen. Om du har tillgång till en tripod så bind upp svampen på spett och häng över grillen på en distans av 20 cm.

3. Det går bra att ställa svampen i mitten på gallret men var försiktig så den inte bränns.

4. När svamparna börjar krympa och mörkna så börja pensla med glaze. Vänd runt svampen hela tiden så det får jämn värme från alla håll. Fortsätt pensla tills svampen krympt ordentligt och nästan all vätska är försvunnen.

5. Skiva till servering.

Tuttulbröd

Traditionellt så steker man detta bröd i stekpanna. Men till detta recept bakar vi brödet som pitabröd.

1. Värm mjölk och smör till fingervarmt. Smula i jästen och rör om.

2. Lös upp honung, salt och bibröd i degvätskan. Tillsätt rågsikt och 300 g vetemjöl. Blanda till en kladdig deg i en matberedare.

3. Låt jäsa i bunken i minst 2 timmar under handduk. Tillsätt potatis och 5 dl vetemjöl och körförsiktigt i blandare eller matberedare.

4. Stjälp upp degen och rulla ut korvar. Dela i 100 g stora degklumpar. Låt dessa jäsa i kyl i minst 6 timmar, helst 12 timmar.

5. Tag ut och kavla försiktigt någorlunda runda.

6. Värm ugnen till 250 grader. Lägg utkavlad deg på en silikonmatta eller bakplåtspapper. Baka sedan i cirka 4-6 minuter tills fin färg och uppblåsta bullar.

7. Tag ut och dela på diagonalen så man får två båtar att fylla med godsaker.

”Pepperoni” på zucchini

1. Skrapa stjälkarna på utsidan med kniv för att få bort det sträva. Strimla fint med kniv.

2. Doppa i kokande vatten. Lägg sedan direkt ned i pepperonispad.

3. Spetsa eventuellt med lite chilisås , t ex Carolina reaper.

Åkerbönsyoghurt

1. Blanda yoghurt och mjölk och låt stå i rumstemperatur i 48 timmar. Ställ sedan i kyl.

Du kan använda samma recept med annan växtbaserad dryck, som sojamjölk eller havremjölk. Vill du att yoghurten ska bli klar fortare kan du värma mjölken till 37 grader innan du tillsätter yoghurt, låt sedan stå så varmt som möjligt, men max 37 grader (t ex nära ett element).

Åkerbönsyoghurt med färsk vitlök

Finhacka vitlöken och blanda med yoghurt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Stark kebabsås

1. Riv tomaten och blanda med lök i en sil, så att överflödig vätska rinner av.

2. Smaka av med salt, socker och svartpeppar.

3. Låt tomatvattnet rinna tills tomatröran är lite fastare i konsistens.

4. Smaka av med chilisås till lagom hetta.

Höstärtshummus

Mixa höstärta med spiskummin, rapsolja, salt och svartpeppar till en slät len kräm. Tillsätt spad för att få den lite lösare.

Servering

Varva alla ingredienser i tuttulbrödet och servera direkt.

Dela det här receptet med dina vänner!