Vegetarisk moussaka

Vegetarisk moussaka i ugnen.

Publicerat:

Tillagningstid:

Allt i en form, perfekt för en avslappnad middag med tända ljus och mys! Du kan till och med förbereda den helt färdig dagen innan.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 4
    auberginer
  • 500g
    potatis

Färssås

  • 3
    gula lökar, hackade
  • 1dl
    tomatpuré
  • 1msk
    sambal oelek
  • 700g
    vegetarisk färs, tinad
  • 800g
    körsbärstomater på burk
  • 2
    grönsakbuljongtärningar eller motsvarande i fond/gelé
  • 2-3klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    oregano, torkad
  • 1dl
    persilja, fryst eller färsk

Vit sås

  • 3msk
    smör
  • msk
    vetemjöl
  • 9dl
    mjölk, 3%
  • 2
    äggulor
  • 100-200g
    fetaost
  • 100g
    lagrad hårdost, riven
  • olja till rostning
  • salt, peppar och ev. muskot

Så lagar du

1. Skiva auberginen i cirka ½ cm tjocka skivor. Salta dessa och lägg i durkslag en stund så endel av vattnet tränger ut.

2. Sätt ugnen på 250 grader vanlig värme. Klappa skivorna torra med papper, lägg på plåt med bakpapper, ringla på olja och rosta gyllene i ugnen, det tar cirka 20 minuter, men ha uppsikt eftersom ugnar varierar.

3. Skala och skiva potatisen cirka 5 mm tjockt. Koka potatisen 5 minuter, häll av vattnet och lägg dem i en ugnsform. Ringla på olja och gärna någon örtkrydda. Låt dem rostas i ugnen samtidigt som auberginerna.

4. Gör färssås: fräs lök, sambal oelek, tomatpuré och färs i smör. Häll på tomater, buljong och vatten tills du har en bra konsistens. Låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med vitlök, oregano och salt. Ställ åt sidan.

5. Gör vit sås: smält smör, vispa ner mjöl, låt fräsa ihop och häll på några deciliter mjölk. Låt koka upp på svag värme och späd med resterande mjölk.

6. Låt koka ca 5 minuter under omrörning på svag värme. Smaka av med salt, peppar och muskot. Jag häller oftast över såsen i en kanna, så går det lätt att hälla den sedan. Rör ner gulor och hälften av osten.

7. Sedan är det bara att börja montera. Potatisen ligger kvar i sin form. På med färs.

8. Fortsätt varva… Jag har lite hackad persilja också i ett lager. Sedan på med ost och sås.

9. Grädda på 225 grader ca 30 minuter.

Tips

Den här kan du göra helt klar dagen/dagarna innan och bara värma försiktigt i ugnen medan du gör en god sallad till. Mums!

Du kan använda squash istället för aubergine, eller blanda båda.

Dela det här receptet med dina vänner!