Kantarellkroppkakor
Publicerat:
2014-09-15Ingredienser
6portioner
Deg
- 400gpotatis
- 75grotselleri
- 0,5dlpotatismjöl (40 g)
- 0,25dlvetemjöl (20 g)
- 1stägg
- 25gsmör
- 1tsksalt
Fyllning
- 150gurvattnade kantareller
- 1-2stgul lök
- 1knippa(or)hackad persilja
- (1/2chilifrukt)
- salt
- peppar
- smält smör till de färdiga kroppkakorna
- rårörda lingon
Så lagar du
Skär potatis och selleri i mindre bitar. Koka potatis och selleri mjuka i saltat vatten. Koka dem gärna var för sig eftersom de tar olika tid att bli klara. Pressa potatis och selleri i en bunke och låt svalna. Medan potatis och selleri svalnar tillreds fyllningen.
Finhacka löken och fräs detta på låg temperatur i smör. Löken ska bli gyllenbrun och inte hårdstekt. Om man vill ha chili hackas även denna fin och fräses med löken. Salta.
Stek kantarellerna med smör i en stekpanna. Salta och tag gärna lite vitpeppar.
Blanda ihop lök och kantareller i en skål. Hacka persiljan.
Deg:
Smält smöret och låt svalna. Blanda försiktigt potatis, selleri, potatismjöl, vetemjöl, ägg och salt. Degen ska inte ”knådas” utan bara blandas. Blanda sist i smöret och några nypor persilja. Degen ska kunna formas till bollar och om den känns kladdig kan man ta lite mer potatismjöl. Låt degen vila några minuter.
Koka upp en stor gryta med vatten och en tesked salt.
Tag cirka en sjättedel av degen och forma den till en boll och platta ut den i handen. För att slippa kladd kan man mjöla händerna innan eller blöta ner händerna med kallt vatten. Forma en grop och lägg i en nypa persilja och därefter rikligt med fyllning. Vik ihop kanterna och forma kroppkaka till en boll.
Lägg i kroppkakorna en och en försiktigt med en hålslev och låt vattnet koka upp igen. Sänk värmen och låt koka i cirka 5 minuter.
Plocka upp kroppkakorna med hålsleven och låt vila i några minuter.
Lägg upp kroppkakorna på ett fat och häll ev. en aning smält smör över dem. Strö en nypa persilja över kroppkakorna. Servera med rårörda lingon.