Venetiansk risotto med radicchio och lardo

Venetiansk risotto med radicchio och lardo.

Publicerat:

Tillagningstid:

Beska salladssorter som radicchio, endive och hjärtsallad är, förutom att de är goda i en sallad, också fantastiska att tillaga. Steka, woka eller grilla. Här är ett klassiskt recept från Venedig på en risotto som får smak av den röda, beska radicchion. Lardo är lagrat, italienskt grisfett.

Ingredienser

4portioner

  • 4dl
    arborioris
  • ca 1liter
    grönsaksbuljong, gärna hemgjord
  • 2msk
    olivolja
  • 1msk
    smör
  • 1
    schalottenlök
  • 2dl
    vitt vin, torrt
  • 2 huvuden
    radicchiosallad
  • 50g
    lardo
  • 1dl
    valnötter, rostade
  • 1
    citron, skal och saft
  • ca 2dl
    parmesan, riven

Så lagar du

1. Skala och hacka löken fint. Strimla 1½ radicchiohuvud och lägg den andra halvan åt sidan.

2. Koka upp buljongen i en kastrull vid sidan om.

3. Värm smör och olja i en stor kastrull. Lägg i den hackade löken och stek tills löken är mjuk och genomskinlig.

4. Skär hälften av lardon i tunna skivor och lägg ner i kastrullen.  Tillsätt den strimlade radicchion och stek tills den mjuknat.

5. Lägg i riset och rör om ordentligt så att alla korn blir blanka. Fräs i smöret i någon minut.

6. Häll i vinet och låt det koka upp under omrörning. När vinet har kokat in börjar du hälla på buljong en soppslev i taget. Låt buljongen nästan koka in innan du häller på nästa slev, rör hela tiden!

7. Skär upp resten av radicchion i klyftor. Vänd i lite olivolja och grilla radicchion i en het, torr grillpanna.

8. Smaka av riset efter ungefär en kvart. Kornen ska vara ganska mjuka men ända ha lite tuggmotstånd. Tillsätt extra buljong så att risotton inte blir för stabbig utan kan flyta ut på tallriken.

9. Tillsätt skal och saft från en citron samt riven parmesan.

10. Lägg upp och garnera risotton med rostade valnötter, grillad radicchio och extra, tunnskivad lardo.

Dela det här receptet med dina vänner!