Vetedeg till kanelbullar och semlor

Svensk fika med kanelbullar och småkakor.

Tareqs variant är som en blandning mellan en vetedeg och en brioche.

Ingredienser

20 portioner

Vetedeg

  • 50 g
    jäst
  • 2 dl
    socker
  • 5 dl
    kallt vatten
  • 1 msk
    kardemummakärnor, grovt krossade
  • 2
    ägg
  • 1 kg
    ekologiskt vetemjöl special, ca 17,5 dl
  • 200 g
    smör, mjukt
  • 2 tsk
    havssalt

Kanelbullar

  • 1 sats(er)
    vetedeg enligt ovan
  • ca 150 g
    mjukt smör
  • ca 2 dl
    strösocker
  • ca 2 msk
    mald kanel
  • 1-2
    ägg
  • pärlsocker

Semlor, ca 20 st

  • 1 sats(er)
    vetedeg enligt ovan
  • ca 400 g
    mandelmassa
  • 1 ½ liter
    vispgrädde
  • 2 msk
    florsocker + florsocker till garnering
  • 1-2
    ägg

Så lagar du