Vetekrans och längder

Vetekrans och längder.

Publicerat:

Klassiskt recept på vetebröd.

Ingredienser

Vetedeg

  • 30g
    jäst röd
  • 300g
    mjölk (3 dl)
  • 660g
    vetemjöl (ca 11 dl)
  • 6g
    salt (1 tsk)
  • 12g
    kardemumma (1 rågad msk)
  • 120g
    smör rumstemperatur
  • 120g
    socker (ca 1-1/3 dl)

Smörfyllning

  • 150g
    smör
  • 85g
    mörk muscavadosocker (ca 1 dl)
  • 10g
    vaniljsocker (1 rågad msk)
  • 20g
    vetemjöl (2 rågade msk)
  • 100g
    pekannötter
  • 1st
    äpple
  • lite malen kanel
  • pärlsocker
  • hyvlad mandel

Så lagar du

1. Blanda mjölk, jäst och hälften av mjölet först, låt det gå ihop till en smidig deg.

2. Tillsätt resterande ingredienser och kör på medelhastighet i ca 10 min i degblandare tills degen börjar bli glansig på ytan och släpper fint från kanterna. Låt vila i bunken under duk i ca 20 min.

3. Dela degen på fyra bitar. Kavla ut varje bit till storleken av ett A4-papper.

4. Bred på fyllning och lägg på grovhackade nötter på trebitar. På den fjärde biten lägg på tunna äppelskivor och strö på kanel. Rulla ihop och klipp till kransar eller längder.

5. Lägg i smord form eller på plåt med papper. Låt jäsa under duk i ca 1,5 timme.

6. Pensla med ägg och toppa med pärlsocker och hyvlad mandel.

7. Grädda i 180 grader varmluft i ca 15–20 min.

Dela det här receptet med dina vänner!