Vietnamesisk nudelsallad med kyckling

Vietnamesisk nudelsallad med kyckling.

Publicerat:

Tillagningstid:

En ljummen sallad med nudlar, friterad kyckling och nouk cham-sås som verkligen får mig att smakmässigt resa till en exotisk plats. Alltid lika uppskattad hemma hos mig. För ett vegetariskt alternativ, byt ut kycklingen mot fast tofu. I övrigt följ receptet.

Ingredienser

4portioner

Friterad kyckling

  • 2
    kycklingbröst utan skinn, eller 1 paket (500 g) fast tofu
  • 2
    klyftor vitlök
  • ½
    röd chili
  • 2msk
    sesamolja
  • ca 2dl
    tempuramjöl
  • 1liter
    matolja till fritering

Nouk cham-sås

  • 1dl
    fisksås (vietnamesisk)
  • 1dl
    vatten
  • 2msk
    palmsocker eller strösocker
  • 2msk
    risvinäger
  • 3
    lime, saften
  • 2msk
    färsk ingefära, fint hackad
  • 1msk
    vitlök, fint hackad
  • 2msk
    citrongräs (bara den ljusa delen), mycket fint strimlat
  • 2
    röda chili med kärnor, finhackade

Nudelsallad

  • 1paket
    algnudlar eller ca 1 liter kokta kalla risnudlar
  • 4
    salladslökar
  • 2
    stora morötter
  • ca 7dl
    groddar (böngroddar, eller groddade kikärtor, mungbönor, linser)
  • 2
    babygem salat
  • 3msk
    solrosolja
  • den friterade kycklingen (se ovan)
  • ca 1dl
    nouk cham-sås (se ovan)
  • 1dl
    jordnötter (kan uteslutas)
  • 1dl
    hackad koriander

Så lagar du

Friterad kyckling

  1. Skär kycklingbrösten i bitar ca 3x3 cm. Lägg i en skål.
  2. Hacka vitlök och chili fint och blanda samman med kycklingen och sesamolja. Låt marinera i 1 timme, eller så gör du detta dagen innan och låter det stå över natten övertäckt i kylen.
  3. Blanda samman tempuramjöl med kallt vatten enligt anvisning på paketet.
  4. Hetta upp oljan till ca 170 grader. Doppa kycklingbitarna i tempurasmeten och fritera dem tills de är klara i mitten, ca 5 minuter. Dela de större bitarna på mitten för att kontrollera att de verkligen är klara.
  5. Lägg dem på lite hushållspapper för att rinna av.

Nouk cham-sås

  1. Blanda alla ingredienser till såsen och rör runt så att sockret löser sig.

Nudelsallad

  1. Klipp nudlarna med en sax i mindre bitar. Då blandar de sig bättre med övriga ingredienser.
  2. Skala och strimla morötterna fint. Strimla även salladslöken. Skär babygem salaten i grova bitar.
  3. Hetta upp wokpannan och häll i olja. Stek grönsakerna hastigt på mycket hög värme i ca 30 sekunder.
  4. Tillsätt groddar och nudlar. Fräs i ytterligare 30 sekunder. Tillsätt kycklingen och nouk cham-sås.
  5. Fräs samman i knappt en minut. Toppa med jordnötter och hackad koriander. Servera med den resterande nouk cham-såsen i en separat skål.

Dela det här receptet med dina vänner!