Vietnamesisk nudelsoppa
Ingredienser
4portioner
- 1stingefära
- 4stvitlöksstänger
- efter smakchilifrukt
- 1stcitrongräs
- 300gfläskfilé
- 6stkafirlimeblad
- 2stgrönsaksbuljongtärningar
- 1mskfisksås
- 1stlimefrukt
- 1paketrisnudlar
- 1ask(ar)böngroddar
- basilika
- mynta
- koriander
- 2tsksambal oelek
Så lagar du
Koka upp 8 dl vatten i en kastrull. Tärna ingefära och hacka chilifrukt.
Skiva vitlöksstängerna (vitlöksstänger ser ut som en blandning mellan salladslök och gräslök och är vanliga i det asiatiska köket. Det går dock även bra att använda 2 vitlöksklyftor till det här receptet).
Dela citrongräset på mitten och använd sedan baksidan av kniven för banka lite lätt på citrongräset. Då frigörs smaken bättre. Strimla fläskfilén.
Häll ner ingefära, chili, citrongräs, kafirlimeblad, kött och buljongtärningar i det kokande vattnet. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt därefter fisksås och limejuice.
Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Tillsätt nudlarna i soppan precis innan servering.
Toppa med mynta, basilika, koriander, böngroddar och en klick sambal oelek.