Vild dukkah

Vild dukkah.

Publicerat:

Tillagningstid:

En härligt mustig kryddblandning med rötter i Nordafrika, signerad Lisen Sundgren. Det finns många variationer på receptet och jag har tillåtit mig att göra en dukkha med smak av svensk sommar och den passar till råa eller tillagade grönsaker, fisk, bönrätter, ris, färsk getost och - ja faktiskt - till jordgubbar och persikor.

Ingredienser

10portioner

  • 2dl
    hasselnötter, rostade
  • 1dl
    solrosfrön, rostade
  • 1dl
    sesamfrön, rostade
  • 2msk
    spiskummin
  • 3msk
    korianderfrön, hela
  • 1msk
    blåbär, torkade
  • 2msk
    torkad rölleka eller kvannefrö
  • 1msk
    lingonpulver
  • 1dl
    blandade frön, från t ex pilört, nässla och groblad
  • 1tsk
    salt

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper, eller i en ugnssäker form.

3. Rosta hasselnötterna i 15 minuter. Häll upp dem på en ren kökshandduk.

4. I en torr stekpanna, rosta först solrosfrön, sedan kryddorna utom lingonpulver. Lägg alla ingredienser i en mortel och krossa dem tills de är finkrossade.

Förvara dukkhan i en i en torr, ren burk med tättslutande lock. Dukkhan håller i cirka en månad innan smakerna försvinner.

Dela det här receptet med dina vänner!