Viltpaté på Stickans vis

Viltpaté på Stickans vis

Publicerat:

Tillagningstid:

Len viltsmakande paté med sås av havtornsbär. I den här förrätten tar Stickan vara på de unika råvaror som skärgårdsön Gällnö bjuder på.

Ingredienser

4portioner

  • 450g
    kycklinglever
  • 250g
    viltfärs
  • 125g
    fläskfärs
  • 100g
    sidfläsk, finhackat
  • 1st
    gul lök, finhackad
  • 1/2st
    purjolök, hackad
  • 2st
    vitlöksklyftor, hackade
  • 1burk(ar)
    sardeller, hackade
  • 125g
    späck, finhackat
  • 1msk
    ingefära, färskriven
  • 2st
    ägg
  • 3dl
    grädde
  • 1st
    morot, skuren i stavar
  • 100g
    kantareller, brynta
  • 3msk
    timjan
  • 3msk
    gin

Cumberlandsås på havtorn

  • 1dl
    havtornssylt/gelé
  • 2msk
    apelsinmarmelad
  • 1/2tsk
    senapspulver
  • 1tsk
    ingefära, färskriven
  • 1tsk
    zest från apelsin
  • 3msk
    gott vitt vin, alternativt vitt portvin
  • 1msk
    maizena

Så lagar du

1.Skölj kycklinglevern och torka av den. Fräs hastigt i smör och låt svalna. Mixa levern till en slät massa.

2. Tillsätt resten av ingredienser till levern och mixa till en smet.

3. Häll smeten i en stor smord form, ca 1 liter. Lägg några smala stänger av morot och några brynta kantareller i smeten. Blir fin effekt när den skärs senare.

4. Ställ formen i en långpanna med vatten i ugnen. Sätt ugnen på 130 grader och grädda i ca 1,5 timme eller tills innertemperaturen är 62 grader.

5. Låt patén vila under press i kylskåp tills nästa dag.

6. Blanda samman ingredienserna för såsen, koka upp och låt svalna.

Servera med krispigt bröd och några brynta kantareller.

Dela det här receptet med dina vänner!