Viltstek med portvinssås

Viltstek med portvinssås

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här rätten passar att göra med stek från ren, rådjur, hjort eller älgkalv. Du får en oerhört god och mustig sås.

Ingredienser

6portioner

  • 1kg
    viltstek
  • 37cl
    rött vin
  • 37 cl
    rött portvin
  • 4msk
    kinesisk soja
  • 1dl
    vatten
  • 2st
    stjärnanis
  • 5st
    vitpepparkorn
  • 10st
    svartpepparkorn
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    stor gul lök, hackad i klyftor
  • 3dl
    vispgrädde
  • 1-2msk
    majsstärkelse
  • några kvistar timjan

Tillbehör

  • hasselbackspotatis eller potatismos
  • grönsaker, t ex brysselkål eller flower sprout
  • kokta morötter

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 80 grader. Bind upp steken om den inte är nätad.

2. Koka upp vin, portvin, soja, vatten, stjärnanis, pepparkorn, vitlök, lök och timjan i en ugnssäker gryta. Lägg ner köttet och stick in en termometer i tjockaste delen. Koka upp. Sätt på locket och ställ grytan in längst ner i ugnen. Du kan självklart även låta det sjuda försiktigt på svag värme på spisen. Vänd köttet några gånger under kokningen. Låt koka tills innertemperaturen är 62–65 grader.

3. Låt köttet svalna i buljongen. Sila av buljongen och koka ihop tills cirka 3 dl återstår. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare några minuter. Red av med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Smaka av om det behövs salt och peppar.

4. Skiva köttet tunt. Hit kan förberedas. Värm köttet försiktigt under folie i 150 grader om det hinner kallna före serveringen.

5. Servera med hasselbackspotatis eller potatismos och med grönsaker som t ex brysselkål eller flower sprouts.

Dela det här receptet med dina vänner!