Ingredienser

60portioner

  • 100st
    vinblad
  • 6-8st
    tomater
  • 2st
    gul lök
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    citron
  • 5dl
    bulgur
  • 500g
    nöt eller lammfärs
  • 3msk
    färsk kyndel
  • 1dl
    färsk mynta
  • 1dl
    olivolja
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Tvätta vindbladen. Koka bladen ca 2-3 minuter tills färgen ändras till att bli lite gulaktiga. Hacka lök, vitlök och alla färska kryddor fint. Riv skalet av en halv citron och pressa saften av densamma.

2. Blanda samman köttfärs, citronskal, citronsaft, lök, vitlök, färska kryddor, bulgur, 1/2 dl olivolja och innanmätet från tomaterna. Smaksätt med salt och peppar.

3. Klä botten på en kastrull med vinblad. Lägg ett vinblad med den blanka sidan neråt på en skärbräda och fyll med lite av färsblandningen, ungefär 1 matsked. Rulla ihop bladet och vik in kanterna så att fyllningen inte rinner ut. Lägg vinbladsdolmarna tätt i ett fint mönster i kastrullen. Varva lager på lager med dolmar.

4. Fyll även tomaterna med färsblandningen och sätt ihop tomaterna ända mot ända för att förhindra att blandningen rinner ut. Täck dolmar och tomater med ett lock av vinblad och lägg sedan på en tallrik för att hålla allt på plats. Fyll på med vatten tills det täcker och pressa i 1/2 citron och 1/2 dl olivolja. Salta och peppra. Koka under lock på spisen ca 45 minuter tills vätskan har avdunstat.

5. Stjälp upp på ett stort fat och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!