Vinbladsdolmar

Vinbladsdolmar.

Publicerat:

Tillagningstid:

I slutet av den muslimska fastemånaden ramadan firas Eid al-fitr. Här delar hemmabagaren Jonnha Hagenlöf Arabi med sig av sitt bästa recept på vinbladsdolmar.

Ingredienser

4portioner

  • 100g
    vinblad
  • 2
    salladslökar (eller ½ purjolök)
  • 1
    gul lök
  • 1dl
    långkornigt ris
  • 40 g
    pinjenötter
  • 1dl
    persilja, hackad
  • ¾dl
    olivolja
  • ½
    citron, saften
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

1. Hacka löken. Blanda en fyllning av lök, ris, pinjenötter och persilja med hälften av oljan och hälften av citronen.

2. Lägg ut vinbladen med den ojämna sidan upp. Lägg en sked fyllning på varje och vik ihop till avlånga paket. Lägg paketen tätt, med skarven ner, i t ex en traktörpanna. Häll på resten av oljan och citronsaften.

3. Häll över 3 dl hett vatten, dolmarna ska inte täckas helt. Koka under lock på svag värme i 45–50 minuter.

4. Lägg på en tallrik så att dolmarna hålls på plats.

5. Servera dolmarna varma eller kalla, gärna garnerade med citronskivor.

Dela det här receptet med dina vänner!